Kunstmatige pieken in metaalprijzen

door: Casper Burgering

China heeft er genoeg van en Rusland baalt ook. De hoge prijzen in metaalmarkten stokt het Chinese economisch herstel. De Russische regering meent op haar beurt dat de sterk gestegen metaalprijzen de belastingbetaler flink benadelen. Zodra twee grootmachten hun ongenoegen beginnen te uiten, dan kan een actieplan niet lang uitblijven.

Pieken in metaalprijzen

In deze post-Covid-19 tijd piekt zo’n beetje alles. Het maakt niet uit of het nou gaat om grondstofprijzen, huizenprijzen of de koersen in aandeelmarkten. Het beleid van centrale banken en overheden biedt een prima voedingsbodem voor deze sterke inflatoire trend. Want de mondiale economie ligt aan een infuus met een cocktail van ultra lage rentes en ruime economische steunpakketten. En daar zijn China en Rusland ook debet aan.

De lage rente van veel centrale banken wereldwijd zorgt voor overvloedig goedkoop geld. Dat geld is vandaag de dag nog steeds op jacht naar het hoogste rendement en stuwt de metaalprijzen naar recordhoogte. Samen met het ruime economische stimuleringsbeleid van overheden hoeven beleggers zich maar weinig zorgen te maken over de toekomstige economische bedrijvigheid. Wat een feest!

Maar ondanks deze kunstmatige pais en vree, blijven diezelfde beleggers onverminderd dobberen tussen hoop en vrees. Want zij weten ook, het feestje houdt een keer op. Elk gerucht over zwakkere economische cijfers of een verandering in economisch of monetair beleid zorgt voor een rimpel in de vijver die daarmee de potentie heeft om voor een golfslagbad te zorgen. En meer nervositeit onder beleggers gaat gepaard met sterk volatiele metaalprijzen. Angst blijft voorlopig nog heer en meester.

Fundament in metaalmarkten

Ook ik ben ontvankelijk voor de post-pandemische nieuwe economische dynamiek. Alle scenario’s en lange termijn doorkijkjes schetsen een horizon waarin duurzaamheid, de energietransitie en elektrificatie de economische superchargers gaan worden. Het is een prima fundament voor de toekomstige vraag in metaalmarkten en relatief hoge metaalprijzen. De basis hiervoor is echter stimulerend beleid van overheden, maar die staan nog grotendeels in de steigers. Tuurlijk zijn er al veel beloftes over investeringsrichtingen gedaan, maar de echte details ontbreken nog. En bedenk ook dat de verkopen van elektrische auto’s alleen sterker gaat toenemen zodra ook de betaalbaarheid toeneemt.

De tekorten in de keten van dit moment zijn tijdelijk van aard en vooral regionaal. Het aanbod kan het vlotte post-covid-19 herstel van de vraag amper bijbenen. Daarnaast werpt regionaal handelsbeleid flink wat invoerdrempels op. Het gevolg is lagere beschikbaarheid en langere doorlooptijd in orders. Dit houdt de metaalprijzen relatief hoog. Maar per saldo is er mondiaal nog voldoende metaal beschikbaar.

Actieplannen

Een sterkere aanbodreactie blijft niet uit. Want welke metaalproducent wil niet profiteren van deze hoge metaalprijzen? Ook China en Rusland gaan zich roeren. Dat kan met ‘directe politieke interventie’ om de hoge prijzen beteugelen. En zodra het ruime monetaire en/of economische steunbeleid waar dan ook ter discussie komt te staan, gaat dit heel wat beleggers weer de stuipen op het lijf jagen.

Deze column heeft op 14 juni 2021 in de Financiele Telegraaf gestaan onder de titel ‘Kunstmatige pieken in metaalprijzen’