Visie op rente en euro – ECB wil stijging lange rente beteugelen

door: Aline Schuiling

Visie ongewijzigd, ramingen lange rente aangepast

  • De lange rente is de afgelopen weken fors gestegen
  • ECB probeert stijging van de lange rente te beteugelen
  • We hebben onze ramingen aangepast en verwachten dat dat lange rente wat zal dalen
  • Onze ramingen voor de euro-dollarkoers zijn ongewijzigd
Visie-rente-en-euro-mrt-21.pdf (221 KB)
Download

ECB niet tevreden met stijging lang rente

De lange rente is sinds eind januari gestegen. Dit gebeurde mede onder invloed van gebeurtenissen in de Verenigde Staten. Hier heeft de combinatie van een forse fiscale stimulans en een ruim monetair beleid de inflatieverwachtingen aangewakkerd, met een stijging van de Amerikaanse lange rente tot gevolg. Omdat wereldwijde financiële markten nauw verbonden zijn, heeft dit ook de Europese lange rentes wat omhoog getrokken. Daarnaast speelde mee dat de inflatie in de eurozone in januari sterk is gestegen.

Een aantal beleidsmakers van de ECB, waaronder president Christine Lagarde en hoofdeconoom Philip Lane, heeft inmiddels duidelijk gemaakt dat de centrale bank niet tevreden is met de stijging van de lange rente in de eurozone. Het niveau van de rente op staatsobligaties is “zeer belangrijk bij de doorwerking van het monetaire beleid op de economie”, aldus de beleidsmakers. Daarom “volgt de ECB de rente-ontwikkelingen momenteel nauwgezet”, Ook zei Philip Lane dat de ECB haar aankopen van obligatieleningen “flexibel zou inzetten om te voorkomen dat de lange rente dusdanig stijgt dat het inflatie-doel van de centrale bank in gevaar komt”.

De ECB heeft een aantal wapens om de stijging van de rente te beteugelen. Om te beginnen is er nog genoeg ruimte in het PEPP aankoopprogramma om het wekelijkse aankoopbedrag flink op te voeren. Daarnaast kan de ECB de duur van het programma nogmaals verlengen tot na maart 2022. Hiermee zou ook meteen duidelijk worden gemaakt dat een eerste renteverhoging nog heel ver in het verschiet ligt en het monetaire beleid nog zeer lang erg ruim blijft.

Lange rente kan weer wat dalen, ramingen aangepast

Wij verwachten dat de rente in de komende maanden weer wat daalt. Ten eerste omdat de ECB haar beleidsinstrumenten, inclusief de zogeheten forward guidance , zal inzetten om de lange rente omlaag te krijgen. Ten tweede omdat de inflatieverwachtingen in de eurozone zullen afnemen als duidelijk wordt dat de huidige stijging van de inflatie slechts van tijdelijk aard is. Al met al denken we wel dat de lange rente in de eerste helft van dit jaar wat hoger zal zijn dan eerder gedacht. Maar we hebben ook onze ramingen voor de tweede helft van 2022 wat aangepast. Waar we eerst dachten dat de rente in de tweede helft van 2022 wat zou stijgen, denken we nu dat deze verankerd zal blijven op een niveau ruim onder de nul.

Ramingen voor euro-dollarkoers ongewijzigd

De euro-dollarkoers is in februari per saldo niet veel veranderd. Vanwege de verwachte verschillen tussen de economische groei, de inflatie en de renteniveaus in de VS en de eurozone verwachten wij dat de koers van EUR/USD zal dalen naar 1,15 aan het einde van dit jaar en naar 1,10 aan het einde van 2022.