Veenbrandalarm voor metaalmarkten

door: Casper Burgering

Vorige week stonden we stil bij de eerste jaardag van Covid-19. Vanaf mid-maart 2020 raasde Covid-19 als een zware orkaan uit categorie 4 over de hele wereld. Het pandemische geweld had sociaal en economisch desastreuze gevolgen. Door de diverse vaccins nam het optimisme voetje-bij-voetje toe. Inmiddels kijken we met smart uit naar de zomer, waarin degenen die willen een eerste prik kunnen laten zetten. Het positivisme viert daardoor hoogtij op een breed front. Ook heerst veel optimisme in metaalmarkten. De gedachte is namelijk dat industriële metalen aan de basis staan van het post-pandemische herstel. Maar zelfs nu de uitrol van de Covid-19-vaccins versnelt, zullen de gevolgen nog lange tijd doorwerken.

Metaalmarkten in het post-pandemische tijdperk

De invloed van speculanten op de prijstrend van metalen is momenteel groot. Het zorgt voor hypernerveuze metaalmarkten en sterk volatiele prijzen. Het is echter niet vreemd dat veel speculanten zo enthousiast zijn over metaalmarkten, want er gloren gouden tijden aan de horizon. De groei vraag naar industriële metalen heeft potentie in meerdere opzichten.

Zo blijft de groei van de verkopen van elektrische auto’s (EV) toenemen. Het is inderdaad waar dat veel verkoopvoorspellingen van EV’s van de afgelopen jaren door diverse instanties bij lange na niet zijn uitgekomen. Maar dat kwam deels doordat de schaal van overheidssteun voor elektrisch rijden nog onvoldoende bleek en/of te vroeg werd afgebouwd. Steeds groener overheidsbeleid gaat hier de katalysator van groei worden.

En het groene beleid reikt natuurlijk verder dan alleen de EV. Veel metalen blijven van groot belang om de duurzame doelstellingen te halen. Denk alleen al aan de hoeveelheid metalen die nodig zijn om de koolstofarme-technologieën te ontwikkelen voor de energietransitie. Ook verstedelijking blijft een kern vormen van de mondiale economische vooruitgang. Naarmate opkomende landen rijker worden, consumeren ze meer grondstoffen. Meer auto’s, meer televisies, meer mobiele telefoons en meer computers, maar ook fikse uitbreidingen van elektriciteitsnetwerken. Het speelt metaalmarkten in de kaart.

Het legt een stevig fundament voor de vraag. Het kan zelfs voor een ‘supply crunch’ zorgen in de industriële metaalmarkten op de langere termijn. Maar ook hier geldt: niets is in beton gegoten. Er woedt namelijk nog een veenbrand die de crises uit de afgelopen decennia hebben veroorzaakt.

In het oog van de orkaan

Op papier ziet het er allemaal positief uit, maar wat mij betreft is het een bedrieglijke kalmte waarin we nu verkeren. Het vaccin is een positief vooruitzicht en stemt iedereen optimistisch over de terugkeer naar het normaal. Maar zodra de economie op den duur wat meer op stoom is en overheden en centrale banken hun steunpakketten gaan afbouwen, dient het onvermijdelijke zich aan: de rekening moet worden betaald. De Covid-19 orkaan heeft de wereld verder in de supercyclus van schulden geduwd. En als deze orkaan eind dit jaar afzwakt tot categorie 1, dan pakken niet lang daarna de donderwolken van de schuldenstorm zich aan de horizon samen. Ook dit treft de metaalmarkten.

Deze column heeft op 22 maart in de Financiele Telegraaf gestaan onder de titel ‘veenbrandalarm voor metaalmarkten