FX Weekly – Verwachtingen rondom de ECB en de Fed

door: Georgette Boele , Bill Diviney

In deze publicatie: Langetermijnrentes domineren nog steeds de valutamarkten. Volgende week beslist de Fed over het monetair beleid. Een signaal dat de eerste renteverhoging later in 2023 komt, kan de dollar omlaag drukken. Vandaag komt de ECB bijeen. Als zij verruimingsgezind is, kan dat zorgen voor een lagere euro.

210311-FX-Weekly-NL-.pdf (131 KB)
Download

Introductie

Langetermijnrentes domineren nog steeds de richting van de wisselkoersen op de valutamarkten. De dollar heeft er tot nu toe veel baat bij gehad. EUR/USD is gedaald onder het steunniveau 1.1950-1.2000. USD/JPY was gestegen boven het niveau van 109 en de dollarindex boven het niveau van 92.

De uitkomst van de Fed-vergadering kan de verwachtingen over het beleid veranderen

De rente op Amerikaanse staatsobligaties is de afgelopen weken hard gestegen. Dit is niet alleen omdat de inflatieverwachtingen in de VS zijn toegenomen, maar ook omdat beleggers nu verwachten dat de Fed de rente eerder gaat verhogen. Op dit moment verwachten beleggers dat de eerste renteverhoging in de eerste helft van 2023 komt. Wij gaan uit van een eerste renteverhoging eind 2023. Volgende week komt de Fed bijeen om te besluiten over het monetair beleid. Ze publiceren dan een grafiek met hun verwachtingen ten aanzien van de toekomstige renteverhogingen. We denken dat deze grafiek laat zien dat de rente waarschijnlijk niet in de eerste helft van 2023 verhoogd zal worden. Als dat inderdaad gebeurt, zullen beleggers hun verwachtingen bijstellen en daalt mogelijk de rente op Amerikaanse staatsobligaties weer. Lagere rentes zijn over het algemeen negatief voor de dollar. Maar het uiteindelijke effect hangt van nog twee factoren af. Ten eerste, als de rentes op Amerikaanse staatsobligaties dalen, wat doen de inflatieverwachtingen en de rentes gecorrigeerd voor inflatie? Dalen de inflatieverwachtingen ook, dan zal de rente gecorrigeerd voor inflatie relatief stabiel zijn. Hierdoor wordt het effect van lagere rentes op staatsobligaties deels of grotendeels tenietgedaan.

Verruimingsgezinde ECB zorgt mogelijk voor een lagere euro

Ten tweede is het ook van belang wat de rentes op staatsobligaties in andere landen doen, zoals de eurozone. Daar zijn de rentes ook hard gestegen. Beleggers houden nu rekening met een 50% kans dat de ECB de rente voor maart 2023 met 10bp verhoogt. Ze verwachten zelfs nog een renteverhoging van 10bp voor maart 2024. We denken dat dit te agressief is. Vandaag besluit de ECB over het monetair beleid. We verwachten dat de ECB verruimingsgezind is. Hierdoor denken we dat beleggers hun verwachtingen omtrent de renteverhogingen door de ECB later dit jaar zullen aanpassen. Als beleggers gaan verwachten dat zowel de Fed als de ECB de rente later gaan verhogen, dan profiteert de euro niet van een lagere dollar (door lagere Amerikaanse rente op staatsobligaties). We blijven van mening dat de Fed in de komende jaren minder verruimingsgezind zal zijn dan de ECB. Dit is een belangrijke reden waarom we denken dat de Amerikaanse dollar gaat stijgen ten opzichte van de euro dit jaar en volgend jaar.