Visie op rente en euro – ECB houdt alle opties voor verruiming open

door: Aline Schuiling

Ramingen euro-dollar aangepast

  • De ECB heeft haar beleid in januari ongewijzigd gelaten, maar houdt alle opties voor beleidsverruiming open – inclusief een renteverlaging
  • Lange rente blijft nog een tijdje rond het huidige niveau liggen en zal in de tweede helft van 2021 wat oplopen
  • Onze ramingen voor de euro-dollarkoers zijn aangepast. Wij verwachten nu een daling van de EUR/USD
Visie-rente-en-euro-feb-21.pdf (214 KB)
Download

ECB nog steeds verruimingsgezind

Tijdens de beleidsvergadering van januari heeft de ECB het beleid ongewijzigd gelaten. Dit was in lijn met de verwachtingen. In december was namelijk nog een pakket beleidsverruimende maatregelen aangekondigd. Toen werd het bedrag van de PEPP[1] aankopen nogmaals verhoogd en werd de duur van het programma verlengd. Ook werd de financiële situatie van banken verder ondersteund.

Tijdens de persconferentie na afloop van de beleidsvergadering van januari benadrukte ECB president Christine Lagarde dat de centrale bank verruimingsgezind is gebleven en ook nog steeds bereid is om ál haar beleidsinstrumenten in te zetten om het inflatiedoel te halen. Ze hintte dat de centrale bank niet zou schromen om de rente verder te verlagen als de euro te sterk in waarde zou stijgen. Hierdoor zou immers het inflatiedoel nog verder buiten bereik komen te liggen[2].

Dit standpunt werd een week later herhaald door de president van het Nederlandsche Bank, Klaas Knot. Wij gaan ervan uit dat de woorden van de ECB er vooral op gericht zijn om een verdere stijging van de euro te beteugelen door de optie van een renteverlaging open te houden. We denken niet dat de centrale bank een dergelijke stap daadwerkelijk zal zetten. Ook omdat we vanwege de recente ontwikkelingen in de VS verwachten dat de dollar de komende tijd zal stijgen ten opzichte van de euro (zie hierna).

Lange rente pas in tweede helft 2021 wat omhoog

De lange rente is in januari per saldo niet sterk veranderd. Wij verwachten dat de rente in de eerste helft van dit jaar rond het huidige niveau blijft liggen. Vervolgens zal de rente in de tweede helft van dit jaar waarschijnlijk iets oplopen. We verwachten namelijk dat de economische groei dan sterk zal terugveren omdat huidige maatregelen om de verspreiding van het virus af te remmen kunnen worden versoepeld. De lange rente zal evenwel in 2021 en 2022 onder de nul blijven liggen.

Ramingen voor euro-dollarkoers aangepast

Wij hebben onze ramingen voor de euro-dollarkoers aangepast. Na de verkiezingen in de VS, waarbij de Democraten niet alleen het presidentschap, maar ook een meerderheid in beide kamers van het Congres hebben bemachtigd, zal het begrotingsbeleid sterk verruimd worden. Dit zal de economische groei in de VS stimuleren en de inflatie aanwakkeren. Wij hebben hierom onze prognoses voor de Amerikaanse rente en de dollar opwaarts aangepast. De koers van EUR/USD zien we nu dalen naar 1,15 aan het einde van dit jaar, terwijl we eerder een stijging naar 1,25 zagen.

[1] Het Pandemic Emergency Purchase Programme

[2] De ECB verwacht nu zelf dat de inflatie in 2023 op 1.4% zal uitkomen, ruim onder het doel van 2%. Bij deze prognose gaat zij er van uit dat koers van de EUR/USD de komende jaren op 1,18 zal liggen.