Reality check voor metaalmarkten

door: Casper Burgering

Na een lange periode van breed gedragen positief sentiment en een stevig herstel van de prijzen in vrijwel alle metaalmarkten, stonden veel speculanten (heel) even weer met beide benen op de grond. Het kwam vooral door een waarschuwing van het Internationale Monetaire Fonds (IMF) in haar Global Financial Stability Update van vorige week.

Het was een eerste ‘kanarie in de koolmijn’-moment voor speculanten in metaalmarkten. Het toonde bovendien eens te meer aan hoe hypernerveus de cyclische metaalmarkten momenteel zijn. Eén rimpel in de vijver heeft de potentie om tot een flinke golfslag uit te groeien. Is dit een voorbode voor de rest van het jaar?

Marktcorrectie

Het IMF constateerde in haar rapport dat speculanten ongebreideld optimistisch blijven. Ze blijken een grotere bereidheid te hebben tot het nemen van meer risico. Want als het fout gaat, dan grijpen overheden en centrale banken toch wel in met nieuwe economische steunpakketten, blijft de gedachtegang.

Dat bleek ook op 23 maart 2020. Toen werd het mondiale plaatje van de economische steun duidelijk en namen de prijzen in metaalmarkten een vlucht. De centrale banken van de VS, Europa en China (resp. de Fed, ECB en PBoC) stelden ruime monetaire stimulering in het verschiet om de economie te stutten. Maar ook diverse overheden deden een flinke duit in het zakje met meer gerichte economische steun in specifieke sectoren. Veel speculanten namen daarmee een voorschot op aanhoudend goed economisch nieuws door meer posities in te nemen in metaalmarkten.

Gevoelige metaalmarkten

Terwijl de prijzen van aluminium, koper, nikkel, lood en tin in januari van dit jaar met gemiddeld zo’n 6% toenamen, liet de prijs van zink als enige van de basismetalen een daling van 4% zien. De markt van zink bleek als enige wars van het overdaad aan optimisme in cyclische metaalmarkten.

Ik denk dat de prijzen in metaalmarkten ook dit jaar stijgen. Daar zijn genoeg argumenten voor. Zo zijn de orderboeken in metaalmarkten goed gevuld met onder meer een sterke inhaalvraag vanuit de automotive sector. Het zwaartepunt van de vraag ligt natuurlijk in China en daar zet het herstel door. Ook de bedrijfsactiviteit in Europa en de VS sluit op den duur aan.

Om economische groei in het post-Covid-19-tijdperk weer leven in te blazen en ook de CO2-uitstoot te verminderen, onthullen veel overheden wereldwijd groene stimuleringsmaatregelen. Daarvoor zijn veel metalen onmisbaar. Maar desondanks blijven de neerwaartse risico’s hoog. Denk aan een sterkere dollar, hoge voorraden, overcapaciteit en onrustige speculanten. Het houdt sterk oplopende prijzen in toom.

De kou is dus nog niet uit de lucht voor metaalmarkten. Mondiaal moeten economieën mogelijk nog meer maanden onder de dreiging van Covid-19 doorstaan dan ze al hebben overleefd. Het vaccineren krijgt in veel landen nog te weinig tractie. Bovendien komen de echte economische teleurstellingen pas veel later zodra plannen worden gemaakt om alle opgebouwde Covid-19-schulden terug te betalen. Ook dat wordt een realiteitscheck, die voor de nodige rimpels gaat zorgen.

Deze column heeft op 1 februari in de Financiele Telegraaf gestaan onder de titel ‘vloedgolf in hypernerveuze metaalmarkten?