Een ongesuikerde mening

door: Casper Burgering

Drop staat niet in de Schijf van Vijf. Erg jammer, want ik ben gek op drop. De overdaad aan suiker in drop is echter ongelukkig: slecht voor de gezondheid, gebit en de strakke lijn natuurlijk. Ik heb de suikervrije varianten geprobeerd, maar daarvan blijft de kunstmatige nasmaak teveel overheersen. Het geeft bovendien veel onrust in de darmen. De keuze voor het soort zoet is het dilemma van de hedendaagse dropfanaat.

Trek in zoet

Drop is echt iets typisch Nederlands. Het past in het rijtje bitterbal, spijkerpoepen, klompen, nederwiet en de kringverjaardag. Nergens ter wereld wordt zoveel drop weg gekauwd als in Nederland. En bovendien zijn er ook heel veel soorten drop. Van griotten, katjes en apekoppen tot autodrop en fruit duo’s. Het water loopt me in de mond nu ik dit zo opschrijf. Ik moet me echter inhouden, want m’n inname van suiker begint steeds meer een drempel te worden.

Suiker blijft in trek

In Azië wordt de meeste suiker verbruikt. Het werelddeel heeft een aandeel van circa 40% in de mondiale consumptie van suiker, waarbij India en China samen goed zijn voor 25%. Mondiaal groeit de vraag naar suiker circa 1% op jaarbasis. Azië zit daar met gemiddeld 1,2% net boven.

In het Midden-Oosten en Afrika groeit de vraag naar suiker met gemiddeld 2,5% per jaar het sterkst. In Europa en op het Amerikaanse continent neemt het animo voor suiker al jaren flink af. Hier zien we amper groei van de vraag of zelfs krimp. Het debat over de gezondheid is in deze werelddelen wat actiever. Ook in Nederland neemt het bewustzijn toe. Mede daardoor is over de afgelopen vijf jaar de vraag naar suiker met gemiddeld 1,5% op jaarbasis afgenomen.

De suiker wordt duur betaald

Voor het suikerseizoen 2020/21 heeft de International Sugar Organisation (ISO) berekend dat er een mondiaal tekort aan suiker zal zijn van 3,5 miljoen ton. Dit lijkt veel, maar is slechts 2% (of 1 week) van de mondiale consumptie. Het verwachte tekort geeft toch speculanten een reden om hun posities op te bouwen in de suikermarkt.

De prijs van suiker steeg mede daardoor hard in de afgelopen tien maanden. Op 27 april 2020 bereikte de prijs nog een laagterecord van 9,38 dollarcent per pond. Dit lage niveau was sinds juni 2007 niet meer voorgekomen. De opmars sindsdien is indrukwekkend. Tot aan het einde van 2020 steeg de prijs met 57%. En begin 2021 lijkt aan de opmars nog geen einde. Van 1 januari dit jaar tot en met half februari is de prijs inmiddels gestegen met zo’n 7%. Maar nog steeds is de suikerprijs relatief laag.

Ik denk dat speculanten voorlopig hun portefeuilles niet snel suikervrij zullen maken. De markt voor suiker is momenteel krap, mede door logistieke problemen en het tekort aan containers. De krapte blijft dit seizoen voortduren. Samen met de sterkere Braziliaanse real richting eind 2022 ligt een verdere stijging van de suikerprijs daarom voor de hand. Ik houd mijn consumptie-opties nog even open, hoewel ik ook dondersgoed weet dat suikervrij het betere alternatief is.

Deze column heeft op 22 februari in de Financiele Telegraaf gestaan onder de titel ‘voorlopig niet ongesuikerd beleggen