De olieprijsdaling leidt tot een negatief effect op de CRB-index

door: Hans van Cleef , Casper Burgering , Georgette Boele

Een vergelijking tussen de CRB-Index, de S&P 500 en de Eurostoxx 600 laat zien dat de CRB sinds mei 2020 zelfs beter presteerde dan de aandelenmarkten. Door de ongewoon grote daling van de WTI-olie op 20 april (tot USD minus 40/vat) is de totale prestatie van de CRB-index echter pas net neutraal geworden in vergelijking met januari 2020 (versus Eurostoxx + 2,1% (dat is + 9,4%). in USD) en + 21,4% voor de S & P500).

De energiemarkt is een belangrijke motor voor de CRB-index. Niet alleen omdat het het grootste onderdeel van de index is (WTI = 23%), maar ook vanwege de marktomstandigheden en buitensporige prijsschommelingen.

We verwachten dat de olieprijzen de komende maanden zullen dalen, bijvoorbeeld doordat beleggers winst nemen en de olieproductie van OPEC+ leden wordt verhoogd. Dit vertaald zich in een negatieve verwachting voor de CRB-index.

De hele (Engelstalige) publicatie vindt u hier:

Monthly-Commodity-Insights-Feb_2021.pdf ()
Download