FX Outlook: Stijging Scandinavische valuta’s ten opzichte van de euro

door: Georgette Boele

In deze publicatie: De vooruitzichten voor de Noorse kroon zijn goed, net als de vooruitzichten voor de Zweedse kroon. Onze eindejaarsraming van EUR/NOK voor 2021 staat op 10,0. Onze eindejaarsraming van EUR/SEK voor 2021 staat op 9,6.

201210-FX-Outlook-Scandi-NL.pdf (189 KB)
Download

Introductie

De Noorse kroon daalde aanzienlijk in het eerste kwartaal van 2020. Eind maart stond de koers van de kroon ten opzichte van een mandje van valuta’s 14% lager dan begin januari. In dezelfde periode daalde de Zweedse kroon ook, maar minder dan de Noorse kroon. De belangrijkste redenen voor de daling in beide valuta’s waren:

–        Paniek op de financiële markten

–        Sombere vooruitzichten voor de economie

–        In het geval van de Noorse kroon een scherpe daling van de olieprijs

Toen beleggers optimistischer werden en de olieprijs herstelde, hebben beide valuta’s een aanzienlijk herstel laten zien. De Zweedse kroon staat nu ongeveer 6% hoger dan aan het begin van het jaar. Daarentegen staat de Noorse kroon 5% lager dan aan het begin van het jaar. Voor beide is dit ten opzichte van een mandje van valuta’s. Wat zijn de vooruitzichten voor 2021?

De vooruitzichten voor de Noorse kroon zijn goed

We denken dat de Noorse kroon zal stijgen ten opzichte van de euro en de dollar in 2021. Hiervoor zijn verschillende redenen aan te voeren. Ten eerste heeft Noorwegen de pandemie tot nu toe relatief goed doorstaan. Aan het begin van de pandemie was het werkeloosheidspercentage lager dan in andere landen. Het is inmiddels gestegen maar er zijn nog steeds relatief weinig mensen werkloos. De recessie in Noorwegen was niet zo diep als in de VS, eurozone, Japan en het VK. Daarbij komt dat Noorwegen geen groot begrotingstekort overhoudt aan de crisis. Dit komt voornamelijk door de reserves die in het oliefonds zitten. Het Noorse begrotingsoverschot is aanzienlijk gedaald maar er staat nog steeds een overschot. Weinig landen kunnen dit zeggen. Tot slot heeft Noorwegen een overschot op de lopende rekening. Alles bij elkaar genomen heeft deze solide basis goed stand gehouden.

Ten tweede is het is niet waarschijnlijk dat de Norges Bank het monetair beleid verder zal verruimen. De beleidsrente staat nu op 0%. De Norges Bank heeft aangegeven dat de beleidsrente op het huidige niveau blijft tot het moment dat de economische situatie zich normaliseert. Dus de Norges Bank is minder verruimend dan de ECB en de Fed en dit steunt de Noorse kroon.

Ten derde verwachten we dat beleggers redelijk optimistisch blijven. Dit is positief voor een valuta zoals de kroon. Tot slot is de kroon zwaar ondergewaardeerd ten opzichte van de dollar en de euro. De kroon is 22% ondergewaardeerd ten opzichte van de dollar. En 21% ten opzichte van de euro. Dit is op basis van koopkrachtpariteit. Alles bij elkaar genomen denken we dat de basis van de kroon solide is en dat de munt in waarde kan stijgen.

De vooruitzichten voor de Zweedse kroon zijn ook goed

We denken dat de Zweeds kroon ook gaat stijgen ten opzichte van de euro en de dollar in 2021. De Zweedse kroon doet het goed als beleggers optimistisch zijn en als de mondiale handel en groei verbeteren. Dit is wat we verwachten voor 2021. Daar komt bij dat ook de Zweedse kroon een sterke basis heeft. De Zweedse economie zal het hoogstwaarschijnlijk beter doen dan de economie van de eurozone. Daarnaast heeft Zweden een overschot op de betalingsbalans en is het begrotingstekort relatief klein. Verder heeft de centrale bank aangegeven het monetair beleid verruimend te houden om de economie te steunen. Maar het is onwaarschijnlijk dat de beleidsrente opnieuw negatief wordt. Het beleid van de Riksbank is minder verruimend dan dat van de Fed en de ECB. Tot slot is de Zweedse kroon de meest ondergewaardeerde valuta van de belangrijkste valuta’s. Dus zoals u ziet zijn we positief over de kroon.