Marktoptimisme over grondstoffen voor 2021 al ingeprijsd

door: Casper Burgering , Hans van Cleef , Georgette Boele

De uitkomst van de Amerikaanse verkiezingen, het economisch herstel van China en de hoop rond het nieuwe vaccin hebben tot hernieuwd optimisme geleid bij veel speculanten. De grondstofmarkten zijn op deze ontwikkelingen vooruit gelopen en meeste grondstoffenprijzen zijn daardoor de afgelopen weken gestegen. De CRB-index steeg met 4%.

ABN AMRO verwacht dat in de komende maanden de COVID-19 vaccins onder de meest kwetsbaren en onmisbare personen zullen worden uitgerold. Daardoor kunnen de beperkingen in het economisch systeem in de loop van volgend jaar voor een groot deel worden opgeheven. Vanaf de zomer 2021 zullen de vaccins breder worden uitgerold, waardoor de kans op een terugkeer naar het normale leven in 2022 sterk toeneemt.

Dit betekent dat vanaf het tweede kwartaal van volgend jaar de economische groei in de VS en de eurozone kan versnellen. Het economische herstel van China zal zich blijven versterken en verbreden. Wij verwachten dat de positieve economische trend in China het sentiment op veel grondstoffenmarkten zal blijven ondersteunen.

In 2021 krijgen de grondstofprijzen ook steun door de trend in de Amerikaanse dollar. Een zwakkere Amerikaanse dollar in 2021 maakt grondstoffen goedkoper voor niet-dollarhouders en dit effect gaat de prijzen een impuls geven.

(NB: de download is Engelstalig)

Monthly-Commodity-Insights-nov-2020.pdf (508 KB)
Download