Koperprijs krijgt wind in de zeilen

door: Casper Burgering

De koperprijs is dit jaar met meer dan 21% toegenomen. De prijs is flink hersteld na het diepe prijsverval van begin dit jaar door de COVID-19 schok. Gedurende het jaar brachten de fundamentele trends steeds meer positivisme in de markt. Het ging niet onopgemerkt aan speculanten voorbij en de koperprijs steeg naar nieuwe hoogtes. Dan rest de vraag: hoe duurzaam is dit optimisme eigenlijk?

Stuwende krachten voor koperprijs

De prijzen van veel grondstoffen hebben de wind in de zeilen. De windkracht hierachter komt vooral uit China. Het stevige herstel in China na de COVID-19 schok en de onverzadigbare honger van het land naar allerlei grondstoffen vormen de basis voor de opleving. Het enthousiasme van speculanten volgt dan vanzelf.

Maar naast het sterke economische herstel in China, bracht de uitslag van de Amerikaanse verkiezingen en de bemoedigende berichten over de COVID-19 vaccins ook veel optimisme. Aankomend president Joe Biden heeft eerder aangegeven om een ‘groen’ economisch stimuleringsprogramma op te tuigen. Dit speelt de vraag in de kaart en stuwt de koperprijs.

Vraag naar koper op lange termijn robuust

De langere termijn trend tot verdere elektrificatie van de samenleving zorgt voor een goede basis voor de verdere groei van de vraag naar koper. Zo gaat de groei in de verkopen van de elektrische auto voor veel extra vraag zorgen de komende jaren. En ook de investeringen in het elektriciteitsnetwerk wereldwijd houdt het groeitempo op hoog niveau. De trend naar de ‘smart city’ vraagt om intensievere elektrificatie voor mobiliteit, gebouwen, 5G, beveiliging en EV oplaadstations. Koper is daarnaast bij uitstek het metaal voor het geleiden van stroom uit zonne-, waterkracht-, thermische en windenergie.

China heeft dus een belangrijk aandeel in de groei van de vraag naar koper. Recentelijk heeft de Shanghai International Energy Exchange (INE) aangekondigd om naast de bekende noteringen van de koperprijs aan de London Metal Exchange (LME) ook een kopercontract aan te bieden. China vergroot daarmee de invloed op de prijsstelling. Een dergelijk stap neem je alleen als je zeker weet dat het metaal cruciaal blijft voor de groei van de economie.

Blijf op je hoede

Wat in een koperen vat zit, verzuurt niet. Over de lange termijn maak ik me dus geen zorgen. Maar toch even terug naar het hier en nu. Het enthousiasme onder speculanten over grondstoffen is momenteel groot. Met het nieuws over China, Joe Biden en het vaccin hebben zij alvast een voorschot genomen op wat 2021 brengen gaat. Daar schuilt natuurlijk een gevaar in, want zekerheden zijn tegenwoordig dun gezaaid. Dus als het optimisme om welke reden ook deuken oploopt, dan nemen de neerwaartse prijsrisico’s toe. Daar is ook de koperprijs niet immuun voor. Het betekent dat schommelingen in de koperprijs onverminderd intens zullen zijn in 2021.

Deze column heeft op 30 november in de Financiele Telegraaf gestaan onder de titel ‘koper blijft glimmen, maar pas op voor opportunisme’