FX Weekly – EUR/CAD: Er gebeurt voldoende maar er is weinig richting in de koers

door: Georgette Boele

In deze publicatie: De Amerikaanse dollar is weer iets lager. Beleggers blijven aandacht houden voor de presidentsverkiezingen en Amerikaanse macro-economische cijfers. Als beleggers weer risico mijden kopen ze de dollar als veiligehavenvaluta. Er zit weinig richting in de koers van EUR/CAD maar er gebeurt voldoende.

201001-FX-Weekly-NL.pdf (139 KB)
Download

De dollar is weer iets lager

Aan het herstel van de Amerikaanse dollar kwam deze week een einde. De dollar steeg tot de EUR/USD net boven 1,16 was en kwam daar tot stilstand. Vervolgens daalde de dollar en steeg de EUR/USD. Dit kwam doordat het beleggerssentiment op de valutamarkten weer verbeterde. U weet inmiddels dat optimistische beleggers minder behoefte aan dollars hebben. Het televisiedebat tussen presidentskandidaten Biden en Trump was chaotisch. Dit heeft tot nu toe nog geen effect gehad op de peilingen. Reken maar dat beleggers het goed in de gaten houden. Amerikaanse macro-economische cijfers waren over het algemeen beter dan verwacht, maar later vandaag en morgen worden er meer belangrijke cijfers gepubliceerd. Ook hier blijven beleggers aandacht voor houden. Op dit moment moet de dollar het vooral hebben van de veiligehavenvraag als beleggers weer risico mijden. Daarnaast doet de dollar ook goede zaken als beleggers somberder worden over de vooruitzichten van het VK en de eurozone. Wij zijn minder optimistisch over de economie van het VK en de eurozone.

Er zit weinig richting in de koers van EUR/CAD maar er gebeurt voldoende

Sinds eind maart beweegt koers van EUR/CAD in een bandbreedte van 1,50 en 1,60. Op dit moment zit de koers net boven de 1,56. We denken dat hier weinig verandering in komt in de komende kwartalen. Er zijn evenveel redenen waarom EUR/CAD kan stijgen als waarom die kan dalen. Allereerst even de belangrijkste factoren op een rij die de koersen van beide valuta’s beïnvloeden. De Canadese dollar is een cyclische munt. Dit houdt in dat de koers afhankelijk is van hoe het gaat met de Canadese economie, de wereldeconomie en wereldhandel. Canada is een olie-exporteur dus de ontwikkelingen in de oliemarkt zijn belangrijk voor de Canadese dollar. Tot slot is het renteniveau en het monetair beleid belangrijk voor de Canadese dollar. De euro is ook afhankelijk van hoe het gaat met de economie van de eurozone en het monetaire beleid van de ECB. Daarnaast kunnen politieke ontwikkelingen in de eurozone invloed hebben op de euro.

Redenen waarom de euro kan dalen ten opzichte van de Canadese dollar

Er zijn drie factoren die pleiten voor een lagere euro ten opzichte van de Canadese dollar. Ten eerste verruimt de ECB mogelijk haar beleid meer dan de Bank of Canada gaat doen. Daarnaast denken we dat de economie van de eurozone nog een tweede dip krijgt. Dat verwachten we niet voor de Canadese economie. Tot slot hebben beleggers veel euro’s gekocht. Meer dan ze Canadese dollars gekocht hebben. Deze posities in de euro zijn extreem en we verwachten dat beleggers nog wat winst gaan nemen.

Redenen waarom de euro kan stijgen ten opzichte van de Canadese dollar

Er zijn ook drie factoren waarom de euro kan stijgen ten opzichte van de Canadese dollar. Ten eerste: als de olieprijs daalt, verkopen beleggers mogelijk ook de Canadese dollar. Ten tweede brengen de Amerikaanse presidentsverkiezingen de nodige onzekerheid met zich mee. De Canadese dollar is gevoeliger voor deze ontwikkelingen dan de euro. Tot slot: mochten beleggers weer risico gaan mijden, dan verkopen ze eerder de Canadese dollar dan de euro.

Kortom: de koers blijft voorlopig nog in de 1,50 tot 1,60 bandbreedte met als zwaartepunt 1,56.