Covid-19 zit metaalmarkten weer op de hielen

door: Casper Burgering

Het aantal besmettingen loopt wereldwijd op. De eerste nieuwe indammingsmaatregelen zijn ingevoerd en een lockdown-light is een feit. Dit betekent dat de economische groei ook weer een gepaste tred gaat aannemen, met nieuwe economische teleurstellingen in het verschiet. Dan kan het niet uitblijven dat de neerwaartse prijsrisico’s in cyclische metaalmarkten oplopen.

Mistiger

Ik vond het een fraaie situatieschets van Hugo de Jonge (Minister van Volksgezondheid) tijdens de persconferentie van vorige week: “we doen ons best, maar het virus doet het beter”. Het was een inleiding tot nieuwe maatregelen om de verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. Ook andere landen schieten met de tweede corona-uitbraak weer in de verdediging. Je ziet het aantal (regionale) lockdowns toenemen. De kans dat ook het economische leven mondiaal weer deels op pauze gaat, neemt met de dag toe. Dit geldt ook voor metaalmarkten.

In deze coronamist die weer neerdaalt is het moeilijk een oordeel te vormen over de koers van de economie. Dit ondervinden ook beleggers. Veel (relatieve) zekerheden vervagen en dan wenden beleggers zich graag op de zogenoemde ‘veilige havens’-activa. Volgens de één is dit dan goud en de ander geeft de voorkeur aan bijvoorbeeld valuta of staatsobligaties. In hun vlucht naar veilige havens nemen de posities in metaalmarkten vaak af. Want juist deze markten deinen mee op de golven van de conjunctuur. En de hogere onzekerheid treft zowel de staal- als de basismetaalmarkten.

Staalmarkten

De behoefte aan staal zit in de lift. Wereldwijd groeit de vraag naar plaatstaal, met name vanuit de autosector. Dit zien we niet alleen in China, maar ook in de VS en Europa. Om aan de groei van de vraag te voldoen zijn meerdere hoogovens opnieuw opgestart.
Maar zwakkere marktomstandigheden in de VS en Europa liggen op de loer nu Covid-19 weer de kop opsteekt. Een nieuwe golf heeft de potentie om de economie weer lam te leggen. Ik denk dat de totale vraag naar staal in China nog gunstig blijft. Dit komt vooral door de gerichte stimuleringsmaatregelen van de overheid voor de aankoop van nieuwe elektrische voertuigen en het opvoeren van infrastructurele uitgaven. Die blijken tot dusver effectief voor metaalmarkten.

Basismetaalmarkten

De onrust over de tweede coronagolf is ook merkbaar in de basismetaalmarkten. Net zoals bij de start van de eerste coronagolf neemt de druk op de basismetaalprijzen toe. De kans op een toename van onruststokende cijfers is groter en dit treft vaak het sentiment in conjunctuurgevoelige basismetaalmarkten evenredig hard.

Als het bij lockdown-light blijft in de VS en Europa, dan blijft de schade aan de economie beperkt. Slaan de maatregelen tegen de verdere verspreiding van het virus echter niet aan, dan is een sterkere economische krimp niet ondenkbaar. De vraag naar industriele metaalmarkten reageert sterk op dit soort trends. Mondkapje op en afstand houden dus.

Deze column heeft op 5 oktober in de Financiele Telegraaf gestaan onder de titel: ‘corona heeft staalmarkt nog niet ingehaald’