Headlines | Thuiswerken kan mismatch arbeidsmarkt verkleinen

door: Franka Rolvink Couzy , Sonny Duijn

Foto: Shutterstock

 

 

 

Broodjeszaken, restaurants, stomerijen en kappers in de Londense City missen hun klandizie nu de kantoormedewerkers massaal thuiswerken, met ontslagen tot gevolg. Reden voor de Britse overheid om campagnes op te zetten om de witte boorden terug te roepen naar hun werkplekken, zo schrijft de zakenkrant Financial Times. Thuiswerken biedt echter ook voordelen voor de maatschappij; zo kan het de mismatch op de arbeidsmarkt verkleinen.

Insight:
Thuiswerken geeft mensen het gevoel van vrijheid en rust. Bovendien geven mensen niet zelden aan thuis effectiever te zijn dan op kantoor. Maar het grootste voordeel is wel de tijd die forenzen besparen. Blijven ze thuis, dan staan ze niet langer in de file en blijft het wachten op het openbaar vervoer voor hen uit.

Nu het thuiswerken als gevolg van de pandemie ‘gewoon’ is geworden en veel kantoren grotendeels leegstaan, merken cateringbedrijven, broodjeszaken, stomerijen, cafés en zelfs de kappers die in de buurt zitten van de kantoorkolossen dat een deel van hun omzet wegblijft.

Zo blijkt uit transactiedata van ABN AMRO dat de bestedingen in koffiewinkels en stationskiosken in augustus met 25 procent zijn gedaald. De vraag is wanneer die verloren omzet terugkomt. Uit ander onderzoek van ABN AMRO en PanelWizard tijdens de lockdown blijkt namelijk dat thuiswerken tijdens de coronacrisis al snel een gewoonte werd. In april gaven vier op de tien Nederlanders aan om ook na de coronacrisis vaker te willen thuiswerken dan daarvoor, en vaker op afstand te gaan overleggen en vergaderen. Dit ondanks bezwaren die eveneens werden geuit, zoals het gemis aan collega’s en de verstoring van het onderscheid tussen werk en privé.

Dat thuiswerken meer structurele vormen lijkt aan te nemen, wordt ondersteund door recent onderzoek van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid. Daaruit blijkt dat liefst 55 tot 70 procent van alle thuiswerkers positieve ervaringen heeft met thuiswerken in coronatijd. De grootste groep werkenden verwacht na afloop van de coronacrisis een tot drie dagen per week thuis te blijven werken, zo stelt het instituut.

Thuiswerken kan leiden tot meer flexibiliteit op de arbeidsmarkt. Uit Nederlands onderzoek uit 2018 met de titel Working from home and the willingness to accept a longer commute blijkt dat werkenden bereid zijn een baan te zoeken die verder van huis ligt als de mogelijkheid bestaat om thuis te werken. Wanneer de werkgever minimaal 2 dagen per maand thuiswerken toestaat, zijn mensen bereid 5 procent verder te reizen dan wanneer ze elke dag moeten forenzen. Elke acht uur thuiswerken die werknemers extra krijgen, vergroot de afstand met 3,5 procent.

En er is meer. Zo heeft de mismatch op de arbeidsmarkt deels te maken heeft met het feit dat mensen niet bereid zijn verder te reizen dan gemiddeld pakweg 35 kilometer. Mede daarom is – zelfs sinds het uitbreken van de coronacrisis ­– nog altijd 10 procent van de openstaande vacatures onvervulbaar, rekening houdend met de combinatie van reisbereidheid en beroepsinteresse.

Wanneer thuiswerken leidt tot de bereidheid verder te reizen, dan heeft dat een positief effect op de arbeidsmarkt. De vraag is alleen hoe de broodjeszaken, stomerijen en kappers die in de zakencentra zitten hun misgelopen omzet door de thuiswerkgolf gaan opvangen.

 In Headlines & Insights geeft ABN AMRO duiding bij het nieuws.

Meer informatie: