Een klein lek doet een groot schip zinken

door: Casper Burgering

De opwaartse richting van alle basismetaalprijzen sinds eind maart kent vrijwel hetzelfde achtergrondverhaal. Het is een verhaal over bijna ongelimiteerde economische steunpakketten en mondiaal ruim monetair beleid, gevolgd door een sterk herstel van de Chinese economie, plus een zwakkere dollar. Dan is het vervolgens niet zo’n gekke gedachte van beleggers om cyclische metaalmarkten toe te voegen aan hun portefeuille, waaronder zink.

Aanbod van zink

De zinkprijs is geen uitzondering. De prijs is sinds eind maart met 32% gestegen en staat inmiddels alweer 5% boven zijn niveau van 1 januari. Een stevig herstel dus. Maar net zoals in de aluminium- en nikkelmarkt is het fundamentele beeld in de zinkmarkt minder positief. Hoge voorraden en aanhoudende productie bij zwakkere vraag zorgen voor een goede beschikbaarheid. Alleen de kopermarkt is momenteel in balans.

De International Lead & Zinc Study Group (ILZSG) noteert een overaanbod van 205.000 ton zink in de eerste helft van dit jaar. Dit is ongeveer 3% van de vraag naar zink. Het lijkt niet veel, maar het is nog maar de vraag of de markt een dergelijke hoeveelheid kan absorberen. Vooralsnog lijkt dat er niet op. Gerenommeerde onderzoeksbureau in metaal (zoals CRU) gaan voor heel 2020 uit van een overaanbod van 450.000 tot 500.000 ton zink.

Vraag naar zink

De vraag naar zink is nog steeds relatief zwak, ondanks het snelle economische herstel van China. Door de jaren heen is gegalvaniseerd of verzinkt staal uitgegroeid tot één van de meest populaire staalsoorten. Inmiddels neemt de staalsector nu iets meer dan de helft van het geraffineerde zink voor zijn rekening. Veel van het gegalvaniseerde staal wordt gebruikt en verwerkt in de bouwsector (45% van de productie) en in de automotive sector (25% van de productie).

De economische steunpakketten die Beijing optuigt, zijn vaak goed voor de groei van de vraag naar zink. Want in die pakketten is vaak veel ruimte ingetekend voor investeringen in de bouw en infrastructuur. En daar profiteert de vraag naar gegalvaniseerd staal van. Het is vergelijkbaar met het effect van de ontzagwekkend grote steunpakketten ten tijde van de grote financiële crisis van 2008-2009. Het bombardement aan steun van destijds heeft de vraag naar metalen naar een hoger plan getild. En dat effect zijn beleggers niet vergeten.

Het lek boven water krijgen

De inperking van de wereldwijde mijnproductie van zink in de eerste helft van 2020 en de beperkingen in de mijnbouw door Covid-19 in Latijns Amerika verhogen de zorgen aan de aanbodzijde. Dat klopt. Maar de suggestie om meteen in termen van schaarste te denken is sterk overdreven. Zodra beleggers de fundamentele trends weer in het vizier krijgen en de gedachte van overaanbod laten ‘inzinken’, dan keert het tij ook in de zinkmarkt en zwakt de prijs weer af.

Deze column heeft op 14 september in de Financiele Telegraaf gestaan onder de titel: ‘een klein lek doet een groot schip zinken’