Olieprijs zijwaarts ondanks dollarzwakte

door: Hans van Cleef

De stijging van de olieprijs is afgeremd. De olieprijs in euro’s is zelfs helemaal niet aan het stijgen. De zwakkere dollar heeft daarmee effect voor de euro-beleggers.

De afgelopen weken handelt de olieprijs in een nauwe bandbreedte. Brent olie lijkt momenteel gevangen tussen de 40 en 46 dollar per vat. Maar het is niet dat er een gebrek aan marktbeweging is. Opwaartse prijsdruk komt van lagere productie door de OPEC en haar partners en de hoop dat oliemarkt zich verder zal herstellen. Daarnaast speelt de zwakkere dollar ook een rol. Neerwaartse druk wordt daarentegen juist veroorzaakt door angst dat de vraag naar olie toch niet zo snel zal herstellen. De neerwaartse druk kan de komende tijd weer meer opspelen nu er lokaal weer meer maatregelen worden genomen tegen het COVID-19 virus en de vraagverwachtingen neerwaarts wordt bijgesteld. Alle bovengenoemde drijfveren houden elkaar redelijk in balans.

De in een eerdere column aangegeven verwachtte stijging van de olieprijs is daardoor voorlopig tot stilstand gekomen. Nadat de Brent olieprijs in april nog een dieptepunt bereikte van 15 dollar per vat heeft de olieprijs een indrukwekkend herstel laten zien van zo’n 180% alvorens de prijsstijging tot stilstand kwam. Olie is de afgelopen maanden dus geen slechte belegging gebleken. Toch ligt dit iets genuanceerder. Immers, verreweg de meeste beleggers in Nederland en België beleggen in euro’s.

Dollar is flink verzwakt

In de maand juli is de dollar aanzienlijk zwakker geworden. Hier liggen diverse redenen aan ten grondslag. Het positieve sentiment op de beurzen maakt dat er weinig vraag is naar de dollar als veilige haven. Daarnaast heeft het agressieve monetaire beleid van de Federal Reserve geleid tot extra druk op de rente. Ook zijn beleggers ongerust over de snelle toename van de Amerikaanse schulden nu het ene na het andere steunpakket wordt aangekondigd. Verder zijn de manier waarop de coronacrisis in de VS wordt behandeld, de handelsconflicten met diverse landen en regio’s en de aanstaande verkiezingen redenen voor verdere druk op de dollar. Als gevolg hiervan is de dollar verzwakt van EUR/USD 1,08 in mei tot bijna 1,19.

Grondstofprijzen noteren meestal in dollars

De contracten van de meeste grondstoffen, waaronder Brent en West Texas Intermediate (WTI), worden verhandeld op de beurzen in New York en Londen en zijn genoteerd in dollars. Naast de grondstof-specifieke drijfveren speelt de dollar ook een belangrijke rol bij de prijsvorming. Als gevolg van de negatieve correlatie is de ‘natuurlijke tendens’ van een in-dollar-genoteerde grondstof contrair aan de beweging van de dollar. Makkelijker gezegd: op het moment dat de dollar verzwakt, stijgt de prijs van de grondstof. Je moet immers meer dollars betalen voor een vat olie. De zwakkere dollar is daarom mede reden voor de sterke stijging van de koper- en goudprijzen. Bij olie overheerst nu echter de angst voor een minder sterk herstel van de vraag naar oliewaardoor de olieprijs niet mee stijgt.

Mogelijke prijscorrectie voor verder herstel

Als we de Brent olieprijs omzetten naar een koers in euro’s zien we dit dollareffect ook. Waar de olieprijs in dollars nog marginaal stijgt, zien we dit bij de koers in euro’s niet terug. De zwakkere dollar zorgt voor een euro-belegger op dit moment dus voor een lager rendement op een directe belegging in olie. De koers van de dollar is erg verzwakt. Dit zou kunnen betekenen dat er op een gegeven ogenblik weer iets van herstel zou kunnen plaatsvinden. Nieuwe lockdowns, en daarmee neerwaartse vraagaanpassing, kunnen de druk op de olieprijs vergroten. Daarnaast gaat de OPEC+ weer meer olie produceren en zal ook langzaam de productie van (schalie-)olie in de VS weer wat wordt opgevoerd. Bovendien denken wij dat de olieprijs te snel is gestegen. Dit alles kan leiden tot het winstnemen op, en daarmee afbouwen van, netto-long posities (beleggers die speculeren op verdere prijsstijgingen). Wij houden dan ook rekening met een tijdelijke neerwaartse correctie in de komende maanden van Brent en WTI van ongeveer 10-15%.

Meer opwaarts potentieel van de olieprijs verwachten wij niet eerder dan richting het eind van het jaar of in 2021. Immers, voor een echte stijging van de vraag naar olie moet de mondiale groei weer flink aantrekken. Een werkend vaccin tegen COVID-19, of in ieder geval het zicht hierop, lijkt daarvoor toch een belangrijke vereiste.

 

Deze column is ook gepubliceerd in het magazine van Beleggers Belangen.