Koper blinkt uit

door: Casper Burgering

De basismetaalprijzen hebben dit jaar een dollemansrit achter de rug. Van enig optimisme aan het begin van het jaar met relatief hoge prijzen naar een diep dal door Covid-19 eind maart. Het tweede kwartaal stond vervolgens in het teken van stevig prijsherstel. Alle basismetaalprijzen veerden van april tot en met juli op. De nikkel- en zinkprijs met zo’n 25% en de aluminiumprijs met ‘slechts’ 14%. Maar met een prijsstijging van bijna 34% in dezelfde periode was koper de echte uitblinker.

Optimisme in het tweede kwartaal

De metaalprijzen stegen in het tweede kwartaal doordat veel Chinese macro-economische cijfers minder slecht waren dan voorzien. Daarnaast hadden de nieuwe monetaire en fiscale beleidsmaatregelen door centrale banken wereldwijd een positieve invloed. De rijk gevulde economische steunpakketten kwamen ten goede aan de liquiditeit en voedde het optimisme in basismetaalmarkten. Speculanten en investeerders kregen weer moed. Zij keken verder dan alleen de negatief gestemde lockdown-data van dat moment en concentreerden zich meer op de heropening van de wereldeconomie.

Een flinke opmars in koper

Als logisch gevolg van de vraaguitval tijdens de coronacrisis kreeg de kopermarkt mondiaal te maken met capaciteitsreducties in de mijnbouwsector en bij smelters. Maar zoals gebruikelijk in de meeste grondstoffencycli was deze aanbodreactie conservatiever in vergelijking met de afname van de vraag. Dit zorgde aanvankelijk voor lagere prijzen door overaanbod van januari tot en met eind maart. Nu de verwachtingen echter over de vraag naar het rode metaal weer naar boven worden bijgesteld, zelfs boven pre-Covid-19 niveaus, dan geeft dat vanzelf veel wind onder de vleugels.

Door het optimisme bij speculanten en investeerders steeg de koperprijs weer naar nieuwe hoogtes. De prijs van koper is sinds 23 maart – toen zo’n beetje alle centrale banken hun onvoorwaardelijke steun aan de economie hadden uitgesproken – met zo’n 34% gestegen eind juli. In augustus schommelt de koperprijs rond de USD 6.400 per ton. Onzekerheid over de vraag naar koper vanuit China en over het Amerikaanse steunpakket houden de prijs in toom.

Tweede helft van dit jaar

De centrale bank van Amerika (Federal Reserve, ofwel Fed) blijft de Amerikaanse economie ondersteunen en stimuleert de economie daar waar nodig. Ook de Europese Centrale Bank (ECB) en de Public Bank of China (PBoC) houden vooralsnog vast aan het accommoderende monetaire beleid. Dit betekent dat in het komende kwartaal de liquiditeit goed blijft.

Naast deze steunpakketten zullen ook de verbeterende fundamentele trends een duit in het zakje doen in de komende maanden. De trend in de koperprijs blijft echter ook sterk onder invloed staan van speculatie. Want in de komende maanden moeten speculanten en investeerders nog veel drempels slechten. Ondanks de mondiale agressieve monetaire stimulans blijven de neerwaartse prijsrisico’s voor de tweede helft van dit jaar hoog.

Hogere werkloosheid, aanhoudende onzekerheid bij consumenten en hogere besparingen uit voorzorg blijven druk uitoefenen op de bestedingen. Ook de zorgen over een tweede golf van het coronavirus voedt de terughoudendheid en tempert economische activiteit. En vergeet niet de Amerikaanse verkiezingen in november en de oplopende spanningen tussen de VS en China. Er is dus weer genoeg om onrustig van te worden. Zonder twijfel gaat de koperprijs dit soort trends niet negeren.

Deze column heeft op 13 augustus in het vakblad Vraag & Aanbod gestaan