IJzerertsprijs naar recordhoogtes?

door: Casper Burgering

In het begin van dit jaar houdt een combinatie Covid-19 en aanbodproblemen de ijzerertsprijs in een bandbreedte van USD 81 en USD 96 per ton. Maar vanaf mei kantelt de prijstrend in de ijzerertsmarkt vrij snel. De ijzerertsprijs maakt een opmars en de vraag is of dit stand gaat houden.

Onrustig begin

De ijzerertsmarkt werd in het begin van dit jaar vooral beïnvloed door het weer en Covid-19. De Braziliaanse productie viel sterk tegen door hevige regenval, met name in de Minas Gerias regio. En bij de Australische ijzerertsmijnen in het Noordwesten passeerde begin dit jaar drie cyclonen. Hierdoor liepen de leveringen van ijzererts bestemd voor de export veel vertragingen op. Het hield de ijzerertsprijs nog op een relatief hoog niveau.

Maar ook in de ijzerertsmarkt drukte Covid-19 uiteindelijk het sentiment en dus de prijs. De bouw en auto-industrie kwamen stil te liggen en de Chinese vraag naar ijzererts daalde. Want veel Chinese staalfabrieken konden met de veel lagere bezettingsgraden in het begin van Covid-19 nog lange tijd putten uit hun eigen ijzerertsvoorraden. Bovendien waren de voorraden in de Chinese havens ook ruim voldoende.

Rally ijzerertsprijs vanaf mei

China heeft in een vroeg stadium de weg vrijgemaakt voor een geleidelijke heropening van de economie. Het heeft geleidt tot een indrukwekkend snel economische opleving van Covid-19. China’s sterke industriële herstel weerspiegelt het feit dat het land de pandemie relatief snel onder controle heeft gekregen. Met name in de autoproductie en ook bij de verkoop van auto’s keerden de groeicijfers en het optimisme weer terug. Inmiddels noteren de Chinese staalfabrieken weer bezettingsgraden van meer dan 90%.

Met opbloei van de activiteit in de staalindustrie nam de Chinese behoefte aan Australisch en Braziliaans ijzererts weer toe. Dit komt tot uitdrukking in de handelscijfers. Zo steeg de import van ijzererts tot en met juli met 12% op jaarbasis. Het gaat om ongelofelijk grote hoeveelheden. China importeerde in juli maar liefst 113 miljoen ton en passeerde daarmee zelfs het record van 103 miljoen ton uit september 2017. Bij een dergelijke sterke toename van de inkoophoeveelheden blijft de ijzerertsprijs niet achter. Die heeft daardoor een stevige opmars gemaakt. De prijs is sinds 1 mei inmiddels gestegen met 44% naar een niveau van USD 120,50 per ton.

Nieuwe record ijzerertsprijs?

Erg indrukwekkend allemaal, maar ik denk niet dat de ijzerprijs afstevent op nieuwe recordhoogtes. De vraag naar ijzererts is weliswaar sterk, maar het aanbod is ruim en de productie van ijzererts blijft toenemen. Ik verwacht zelfs op korte termijn al een neerwaartse prijscorrectie. Er ligt namelijk momenteel een groot aantal bulkschepen met ijzererts voor de kust van China te wachten om hun lading in de havens kwijt te kunnen. Door slechte weersomstandigheden is dit momenteel lastig. Zodra die loswerkzaamheden in China op gang komen en de voorraad weer toeneemt, gaat de prijs dalen.

Deze column heeft op 17 augustus in de Financiele Telegraaf gestaan onder de titel: ‘hoeveel verder stijgt de prijs van ijzererts nog?’