Grondstofprijzen neutraal, maar voorzichtigheid nog troef

door: Georgette Boele , Hans van Cleef , Casper Burgering

Eind juni brak de CRB-index boven de weerstand van 140. Sindsdien is de index in een bescheiden tempo gestegen, aangedreven door hogere grondstofprijzen van olie en metaal.

Onlangs hebben we ons basisscenario gewijzigd. We verwachten op korte termijn niet langer een periode van marktpaniek met neerwaartse prijsrisico’s. Wel is hier voorzichtigheid geboden. Mogelijk zijn periodes van risico-aversie nog steeds mogelijk.

Daarom zijn wij iets constructiever over de vooruitzichten voor grondstofprijzen. Wij verwachten op korte termijn geen scherpe prijsdalingen meer. Concreet betekent dit dat we zijn overgeschakeld van negatieve naar meer neutrale prijsvooruitzichten.

De vooruitzichten voor China zijn verbeterd. De vraag naar grondstoffen vanuit China zou in een bescheiden tempo kunnen aantrekken. Dit wordt weerspiegeld in onze verwachtingen voor grondstofprijzen.

We blijven echter van mening dat de olieprijzen, goud- en zilverprijzen te sterk zijn gestegen. Daarmee verwachten wij in deze grondstofprijzen op korte termijn nog enige zwakte.

Monthly-Commodity-Insights-Aug-2020.pdf (870 KB)
Download