Gouden bergen

door: Theo de Kort

De goudprijs staat vol in de schijnwerpers. Uit 2011 stond er een all time recordprijs van 1.921 Dollar per troy ounce. Eind juli werd dat record gebroken en begin augustus werd de barrière van 2000 dollar soepel geslecht. Nieuwe pieken boven de 2000 dollar gloren aan de horizon, lees ik in de analyses van onze edelmetaal specialist Georgette Boele. Goud dat is toch die veilige haven in roerige tijden?

In mijn beleving is het antwoord daarop Ja. Mijn indruk wordt bevestigd door de grafiek van de goudprijs sinds 1970. Pieken vallen op rond 1974/5, begin jaren tachtig, rond 1987/8 , de dot-com crises en de kredietcrisis met de goudprijspiek in 2011. Ook momenteel zien we een oplopende goudprijs, met wet horten en stoten eigenlijk al vanaf midden 2018. En ook hier zijn er aanwijsbare oorzaken van handelsconflicten, Brexit en sinds begin dit jaar natuurlijk het Coronavirus

Allemaal momenten die te herleiden zijn naar economisch onzekere tijden. In de beleggerswereld spreekt men wel eens van de goudcyclus, die omgekeerd zou zijn aan de economische cyclus. De pieken zijn daarmee te verklaren, maar de onafgebroken periode van grote stijging tussen 2000 en 2012 bijvoorbeeld weer niet.

En dat is waarom mijn ja niet helemaal klopt. De oorzaak daarvan gaat terug naar het begin van deze eeuw rond 2003. In die periode kwamen er op financiële markten allerlei goud gerelateerde producten beschikbaar. De goudprijs werd daarmee voer voor speculanten. Goud en de dollar vertonen sindsdien tegengestelde bewegingen. Beter gesteld er is een negatief verband.

Natuurlijk, de goudprijs is nog steeds gevoelig voor de richting van de economie. De waardeontwikkeling van de dollar, de Amerikaanse en Europese renteontwikkelingen en de verwachtingen voor de vraag naar goud uit China, ondermijnen echter wel de rol van goud als ultieme veilige haven.

Het beste voorbeeld daarvan gaat terug naar 2008 toen de kredietcrisis zijn hoogtepunt kende. In een langjarige opwaartse trend viel de goudprijs dat jaar ineens scherp terug. Beleggers vertrouwden geen enkel beleggingsproduct meer. Ze stapten vol in dollars als meest te vertrouwen liquide valuta. Ook goud kreeg klappen door de dollar schaarste die ontstond. De huidige stijging van de goudprijs laat zich mede verklaren door deze drie factoren. En ja, die veilige haven speelt ook nog een rol, maar niet alleen.

“Actuele ontwikkelingen op de financiële markten lijken vaak op ontwikkelingen uit het verleden. Het blijft een uitdaging de nuance te zien, die het verschil maakt. Er blind van uitgaan dat de goudprijs stijgt bij een crisis is de plank mis slaan”, is de boodschap die Georgette ons meegeeft.

Deze column verscheen eerder in Deal! Vakblad voor inkopers van de Nevi