Headlines | Ook hogere omzet bouwmarkten in juni, stijging zwakt af

door: Ward van der Stee

Foto: Shutterstock

 

 

 

In april en mei deden zowel de doe-het-zelfzaken als bouwmarkten het goed, zo schrijft RTL Nieuws op basis van gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Zij lijken te profiteren van de toename in het thuisklussen van Nederlanders. De omzetten van doe-het-zelfzaken en bouwmarkten lagen in april en mei fors hoger dan voorgaande jaren en laat voor juni een afzwakking zien.

Insight:

Ook uit de geanonimiseerde pintransactiedata van ABN AMRO blijkt dat de omzetten van de bouwmarkten hard stegen. Onze data wijzen op stijgingen in april en mei van rond de 50 procent. In juni volgde een lichte afzwakking, welke waarschijnlijk doorzet in juli.

De bouwmarkten en doe-het-zelfzaken profiteerden sterk van het veranderde koopgedrag sinds de virusuitbraak, terwijl een aantal andere branches hier juist onder te lijden heeft gehad. Mensen zijn vaker thuis door de toename van het thuiswerken, een verminderd aantal uitjes en het afzeggen van lange vakanties. Daardoor is de behoefte aan een aangenaam en opgeknapt huis groter geworden, wat het bezoek aan deze winkels goed doet.

Bovendien hielden mensen in de afgelopen maanden tijd over, omdat het aantal sociale activiteiten werd beperkt, er in sommige branches sprake was van het wegvallen van werk en de reistijden door het thuiswerken aanzienlijk werden verkort. Hierdoor konden de doe-het-zelvers vaker klusjes in huis oppakken, vooral voor het verbeteren van de werkplek zelf.

Financiële middelen zijn er kennelijk ook. Onder meer vanwege het schrappen van vakanties kon het vakantiegeld bijvoorbeeld voor klussen in huis kon worden aangewend. Uit de geaggregeerde pintransactiedata blijkt dat ook andere verkopers van producten voor in en om het huis profiteren, zoals als tuincentra en elektronicazaken.

Uit onze data blijkt dat de omzet in juli nog steeds flink hoger ligt dan in dezelfde maand dan vorig jaar, al is het hoogtepunt gepasseerd. Bouwmarkten draaiden in juni 31,8 procent meer omzet dan in 2019. Naar verwachting zal de omzetstijging in juli verder afzwakken. De omzet van juli ligt op driekwart van de maand weliswaar boven de omzet van juli vorig jaar, maar het is onwaarschijnlijk dat opnieuw een stijging van bijna 32 procent wordt gehaald. De omzet stijging zal dus verder afnemen.

Dat de stijging afzwakt is verklaarbaar; met de versoepeling van de maatregelen blijft minder tijd over, de thuiswerkplekken zijn grotendeels ingericht en de meest prangende onderhoudsklusjes zijn gedaan. Daarnaast is het consumentenvertrouwen laag en begint de werkloosheid op te lopen. Het vertrouwen op een snel economisch herstel is hierdoor flink afgenomen, waardoor mensen alsnog vaker de hand op de knip houden.

Disclaimer:

Het coronavirus is een nieuw fenomeen voor economen. Aangezien de meeste officiële cijfers over de consumptie weken en soms maanden achterlopen, is het moeilijk een inschatting te maken van de directe impact van de verspreiding van het virus op de Nederlandse economie. Per dag verwerken onze betalingssystemen miljoenen transacties. Op basis van deze transacties berekenen wij de geaggregeerde consumptie en de consumptie uitgesplitst naar dienst- en productgroepen. Deze data worden niet extern gedeeld, alleen de analyses op basis van deze data maken wij voor iedereen toegankelijk op onze website (zonder commercieel doeleinde).

In Headlines & Insights geeft ABN AMRO duiding bij het nieuws.

Meer informatie: