Kou in grondstofmarkten nog niet uit de lucht

door: Casper Burgering

Vorige week heb ik weer eens de film Ghandi gekeken uit 1982. Een biografie over de geweldloze strijd van deze Indiase politicus tegen de Britse overheersing en de route naar een onafhankelijk India. Om zijn protest kracht bij te zetten organiseerde hij in 1930 de zoutmars. Een wandeling van 390 kilometer naar de kust om aldaar zelf zout te gaan winnen en zo de Britse zoutmonopolie te doorbreken. De mars had tevens tot doel om Indiërs ervan bewust te maken dat zij over hun eigen grondstoffen en grondstofmarkten konden beschikken.

China voert ook een soort onafhankelijkheidsstrijd, maar dan in grondstofmarkten. Het land wil dolgraag de aanhoudende behoefte aan grondstoffen veilig stellen. Denk vooral aan olie, ertsen, metalen en agrarische grondstoffen. Bij de aanvoer van veel deze cruciale grondstoffen is China echter nog steeds sterk afhankelijk van het buitenland. Door veel te investeren in grondstofrijke landen (zoals Afrika en Latijns-Amerika) probeert ze die afhankelijkheid te verminderen. Daar slaagt China voor een deel in, maar voorlopig blijft het land jaarlijks nog grote hoeveelheden grondstoffen importeren.

Chinese import van grondstoffen veerkrachtig

De totale import- en exportwaarde van China is tot en met mei van dit jaar afgenomen met 8% op jaarbasis. Het is een direct gevolg van de Covid-19 crisis. Maar ondanks deze scherpe neergang is het invoervolume van veel grondstoffen dit jaar toegenomen. Het geeft het belang van China in grondstofmarkten en de aanhoudende honger van China naar grondstoffen weer.

Voor China is de invoer van ijzererts in volume het meest geïmporteerde materiaal van alle industriële grondstoffen. Zo zijn de geïmporteerde volumes ijzererts 5,5x groter dan de invoer van alle andere industriële mineralen en metalen (zoals koper, aluminium, alumina, bauxiet, nikkel en zink) bij elkaar opgeteld. De invoer van ijzererts is dit jaar tot en met mei al toegenomen met 5% op jaarbasis, ondanks de Covid-19 crisis. Ook de invoer van kopererts & ruw koper, staalproducten, olie, steenkool, LPG, sojabonen, tarwe en varkensvlees is dit jaar verder gegroeid.

Positief sentiment

De gemiddelde prijsindex voor grondstoffen (de CRB-index) is de afgelopen maand met bijna 6% gestegen. China heeft hierin natuurlijk een aandeel. Want de positieve Chinese invoercijfers is ook investeerders in grondstofmarkten niet ontgaan. Het scherpe herstel in economische activiteit, met name in de industrie, vraagt om meer grondstoffen. Het V-vormige herstel was name bij de productie en de verkoop van personenauto’s erg indrukwekkend.

Kou nog niet uit de lucht

Zolang de Chinese economie positieve macro-economische cijfers laat zien, dan blijft het sentiment in veel grondstofmarkten goed. De kou is echter nog niet uit de lucht. De kwetsbare relatie tussen de VS en China, de hoge beschikbaarheid van de meeste grondstoffen en de mogelijkheid van nieuwe Covid-19-uitbraken wereldwijd zijn nog steeds belangrijkste risico’s. De komende weken gaan dus niet zonder slag of stoot verlopen. Iets wat Ghandi verwerpelijk zou vinden.

Deze column heeft op 29 juni in de Telegraaf gestaan onder de titel: ‘ook tijdens de crisis blijft China hongerig