Veenbrand in grondstofmarkten

door: Casper Burgering

Onzekerheid is nog steeds troef in veel grondstofmarkten. Het is te vroeg voor teveel optimisme over de vraag naar grondstoffen. Dit is in het kort de conclusie van onze Monthly Commodity Insights, die wij vorige week uitbrachten. We hebben verschillende redenen voor onze terughoudendheid.

Zo denken wij dat de markt de macro-economische risico’s onderschat. Het lijkt allemaal wel weer langzaamaan de goede kant op te gaan, maar er woedt nog een veenbrand. De uiteindelijke impact op de vraag naar bijvoorbeeld olie en metalen is volgens ons namelijk veel groter dan momenteel wordt verondersteld. Bovendien zien we de spanningen tussen de VS en China weer toenemen en blijft de beschikbaarheid van veel grondstoffen voorlopig hoog. Wij denken daarom dat er een nieuwe golf van risico-aversie aan zit te komen. Dit zal geen tsunami zijn, maar het zorgt er wel voor dat veel beleggers hun posities in grondstofmarkten gaan verkopen. Met prijsdruk tot gevolg.

Drie tegendraadse grondstoffen

De representatieve indicator van de mondiale prijstrend in grondstofmarkten, ofwel de CRB-index, is dit jaar met 30% gedaald. De coronaviruscrisis en de olieprijsschokken liggen hier vooral aan ten grondslag. De prijzen van slechts drie grondstoffen konden de druk echter dit jaar weerstaan: goud, palladium en ijzererts.

Voor de goudprijs waren de omstandigheden ronduit gunstig. Deze is dit jaar al met zo’n 20% gestegen. Uit veel hoeken kwam steun voor de goudprijs. Denk hierbij aan de verbetering van beleggerssentiment in de goudmarkt, agressieve monetaire verruimingen op mondiale basis, uiterst lage rentes en veel begrotingsstimulansen. De palladiummarkt werd vooral beheerst door een aanbodtekort en dit heeft daar de prijs relatief hoog gehouden.

Ondanks de mondiaal zwakke vraag naar staal bleef de prijs van ijzererts relatief hoog. Dit jaar is de prijs met zo’n 4% gestegen. China speelt hier een hoofdrol. Het land is goed voor zo’n 55% van de mondiale staalproductie en bleef tijdens de coronaviruscrisis staal produceren. En omdat de voorraden in de havens van China ook relatief laag waren, bleef de Chinese behoefte aan ijzererts hoog.

Onrustige grondstofmarkten in het verschiet

Herstel in de andere grondstofmarkten gaat komen. Veel grondstoffen blijven namelijk van groot belang om onze economische en ook duurzame doelstellingen te halen. Denk alleen al aan de hoeveelheid industriële metalen die nodig zijn om de koolstofarme-technologieën te ontwikkelen voor de energietransitie. Ook de groeiende wereldbevolking draagt bij aan meer vraag naar grondstoffen. Want huizen, energie, nieuwe duurzame consumptiegoederen en voedingsmiddelen blijven nodig om de behoefte te temmen. Dit is echter een meer lange termijn verhaal.

Het korte termijn verhaal is van iets andere aard. Volgens ons duurt het nog wel even voordat de huidige veenbrand volledig is geblust. De ware impact van het coronavirus op de economie en maatschappij wordt de komende weken steeds duidelijker. En dit gaat weer voor prijsdruk zorgen.

Deze column heeft op 1 juni ook gestaan in de Telegraaf onder de titel: ‘veenbrand op de grondstoffenmarkt’