Humeurige graanmarkten

door: Casper Burgering

De relatie tussen de VS en China is opnieuw flink afgekoeld. Met de recente toename van de politieke spanningen lijkt een vredesverdrag in deze Koude Oorlog 2.0 weer verder weg dan ooit. Begin dit jaar was iedereen nog hoopvol gestemd. De handelsovereenkomst in januari tussen de twee kemphanen kon zomaar een frisse nieuwe start betekenen. De euforie maakte echter snel plaats voor wederzijds wantrouwen en meer afstandelijkheid. Het treft de graanmarkten.

Wantrouwen

Het wantrouwen van de VS over China is groot. Dit heeft zich de laatste tijd bij verschillende conflicten geuit. Bijvoorbeeld bij het geschil in de Zuid Chinese zee en bij de strijd tussen de VS en China over intellectueel eigendom. En natuurlijk over de manier waarop China reageerde op het coronavirus en over de situatie in Hong Kong. De lijst is lang en groeit. In zo’n sfeer is elk handelsakkoord gedoemd te mislukken. En eerlijk gezegd stond deze deal al op wankele poten. Met alle vaagheden en voorwaarden die in dit akkoord waren opgenomen, was het op voorhand erg onduidelijk wat het exact zou gaan opleveren voor graanmarkten. Een ware wassen neus.

Verwarring

Chinese staatsbedrijven kochten afgelopen week ten minste drie bulkladingen aan Amerikaanse sojabonen. Het gaat om ongeveer 180.000 ton, die in oktober of november van dit jaar vanuit Amerikaanse havens richting China gaan. Daarmee houdt China zich deels aan de afspraken die in de handelsovereenkomst uit januari zijn gemaakt. De verwarring in de markt was echter groot. Want eerder kondigde de Chinese overheid namelijk aan dat diezelfde Chinese staatsbedrijven grootschalige aankopen van Amerikaanse sojabonen, varkensvlees, katoen en maïs moesten stopzetten. En bij deze maatregelen zal het denk ik niet blijven. Zodra de spanningen weer oplopen, gaat China de invoer van meer Amerikaanse (landbouw)producten of diensten verder opschorten.

Winnaar

Het oogstseizoen van sojabonen in Brazilië loopt van mid-maart tot halverwege mei. Het heeft een recordoogst opgeleverd. De verwachting is dat de export van Braziliaanse sojabonen gaat toenemen. In het huidige marketingseizoen, dat loopt van oktober 2019 tot september 2020, gaat Brazilië ongeveer 84 miljoen ton sojabonen exporteren. Dit is ongeveer 10 miljoen ton meer op jaarbasis. Wisselkoerseffecten zijn hierin een katalysator. Met een devaluatie van 30% van de Braziliaanse real dit jaar, is het land een stuk competitiever geworden. De recordoogst en de zwakke real houdt de prijs interessant laag. Het zorgt ervoor dat Braziliaanse (landbouw)producten erg in trek blijven bij buitenlandse kopers, ten koste van de verkoop van Amerikaanse sojabonen.

Humeurige graanmarkten

Het wantrouwen en de verwarring zorgen voor wispelturige investeerders. Op het moment dat de politieke spanningen tussen de VS en China verder toenemen, maakt dat investeerders alleen maar humeuriger en daarmee meer risicomijdend. Een escalatie van de spanningen tussen de VS en China zet het hele speelveld in de graanmarkten verder op zijn kop.

Deze column heeft op 8 juni in de Telegraaf gestaan onder de titel: ‘humeurig door de handelsoorlog’