FX Weekly – Daling in EUR/USD in de komende maanden

door: Georgette Boele

In deze publicatie: Bezorgdheid over toename covid-19 besmettingen in de VS. Meer risico-aversie leidt tot meer vraag naar dollars. Minder optimisme over de vooruitzichten van de eurozone is negatief voor de euro. Beleggers hebben al euro gekocht en deze posities zijn aanzienlijk groot.

200625-FX-Weekly-NL-Final.pdf (138 KB)
Download

Bezorgdheid over de toename covid-19 besmettingen in de VS

Het aantal covid-19 besmettingen in de VS stijgt nog steeds. Het aantal is het meest gestegen sinds begin mei. Het aantal dodelijke slachtoffers is wel gedaald, maar dit cijfer loopt achter. Vooral in de staten in het zuiden van de VS stijgen de besmettingen, zoals in bijvoorbeeld de staten Texas, Californië en Florida. Deze staten zijn belangrijk voor de Amerikaanse economie. Deze staten zijn verantwoordelijk voor ongeveer 53% van het Amerikaanse BBP (zie onze Engelstalige Daily).

Beleggers zijn bezorgd over deze toename van covid-19 besmettingen en zijn hierdoor meer risico-mijdend. Maar het beleggerssentiment verandert van dag tot dag en zelfs tijdens de dag. Wanneer het sentiment langer risico-mijdend is, dan doen beleggers doorgaans een deel van hun risicohoudende posities van de hand. Beleggers hebben bijvoorbeeld veel euro’s gekocht. Deze posities zijn flink gestegen en zijn zelf in onze ogen aan de hoge kant. Dus we verwachten dat beleggers weer risico zullen mijden in de komende maanden. Dan verkopen ze de euro en kopen ze de dollar.

Lagere euro

We verwachten niet alleen dat een negatiever beleggerssentiment gaat leiden tot een lagere EUR/USD. Daarnaast denken wij dat beleggers negatiever worden over de vooruitzichten van de eurozone en vervolgens de euro verkopen. Hier zijn vier redenen voor. Ten eerste is het onwaarschijnlijk dat het voorstel van het Herstelfonds van de Europese Commissie wordt aangenomen in zijn huidige vorm. Het voorstel wordt waarschijnlijk sterk aangepast. Anders geven de lidstaten geen akkoord. Als gevolg hiervan neemt het verschil toe in de rente tussen staatsobligaties van de periferie en van Duitsland. Dit komt doordat beleggers minder positief worden over de staatsobligaties van de periferie. Daarnaast verkopen ze dan ook de euro. Ten tweede verwachten wij een dubbele dip (eind van dit jaar, begin volgend jaar) in de economie van de eurozone. Beleggers houden hier nu geen rekening mee. Ten derde lijkt het erop dat EUR/USD moeite heeft om het opwaartse momentum weer te herpakken. Elke keer als de koers stijgt, is dat van korte duur. Als EUR/USD daalt onder het niveau van 1,1168, dan denken we dat de koers snel zal dalen richting 1,10. Tot slot hebben beleggers al euro’s gekocht. Deze posities zijn aanzienlijk groot. We denken dat weinig beleggers op het huidige niveau euro’s kopen, maar dat ze eerder wat winst nemen op deze posities. Alles bij elkaar genomen verwachten we een daling in EUR/USD in de komende maanden.