De dynamiek in de zilverprijs

door: Georgette Boele

Deze column is eerder verschenen op Beleggersbelangen.nl.

De dynamiek in de zilverprijs

Zilver wordt vaak gezien als het kleinere en meer bewegelijke broertje van goud. Goud en zilver worden beide gebruikt in sierraden. Daarnaast kopen beleggers zowel goud als zilver als centrale banken geld printen. Dit doen zij ook wanneer, de rentes (nominaal en reel) laag zijn en/of dalen en de Amerikaanse dollar daalt. Toch krijgt zilver beduidend minder aandacht dan goud. Goud spreekt meer tot de verbeelding dan zilver, voornamelijk omdat goud meer waard is. Ook is de zilverprijs veel beweeglijker dan de goudprijs. Dit komt vooral doordat er minder partijen actief zijn op de zilvermarkt. Dus is de liquiditeit lager.

Staat zilver dan altijd in de schaduw van goud? Vaak is dit het geval, maar zeker niet altijd. Er zijn grofweg twee momenten dat het aantrekkelijker is om in zilver te beleggen dan in goud. De industriële vraag is voor zilver groter dan voor goud. Als de mondiale economie herstelt en de industriële vraag naar zilver stijgt, dan geeft dit steun aan de zilverprijs. De kans dat de zilverprijs dan harder stijgt dan de goudprijs neemt daardoor toe. Op dit moment verwachten beleggers dat de mondiale economie snel zal herstellen nu de lockdown steeds meer wordt teruggedraaid en dus stijgt de zilverprijs harder dan de goudprijs. Daar komt bij dat de zilverprijs momenteel relatief goedkoop ten opzichte van de goudprijs. In maart van dit jaar was goud 127 keer duurder dan zilver. Nu is goud nog maar 95 keer duurder dan zilver. Het langetermijngemiddelde van deze factor ligt rond de 60. Kortom er is nog ruimte voor de zilverprijs om verder te stijgen. Maar dit heeft tijd nodig. We denken dat de zilverprijs al een aardige inhaalslag heeft gemaakt. Op korte termijn zijn er een aantal factoren die roet in het eten kunnen gooien voor de opmars van de zilverprijs. We denken dat de markt de macro-economische risico’s onderschat en dat beleggers daarom de vraagverwachtingen voor zilver naar beneden bij zullen stellen. Hierdoor verwachten we ook dat in de komende drie maanden de risicoaversie van beleggers weer toe zal nemen. Beleggers doen dan waarschijnlijk een deel van de posities in zilver van de hand. De posities die speculanten op de futures markt aanhouden zijn redelijk groot. Daarnaast staan de totale posities in zilver exchange traded funds of ETFs op een nieuw hoogtepunt. Een andere factor die de vraag naar zilver kan dempen zijn de oplaaiende spanningen tussen de VS en China. Op korte termijn verwachten we ook een lagere goudprijs, maar de zilverprijs daalt in deze omgeving sneller dan de goudprijs. Kortom, de zilverprijs heeft een inhaalslaag gemaakt, maar is op dit moment kwetsbaarder dan de goudprijs. Op langere termijn wanneer de mondiale economie weer herstelt is het waarschijnlijk dat de zilverprijs de inhaalslag zal hervatten.