Grondstofmarkten krijgen dreun door lockdowneffecten

door: Casper Burgering

De Grote Lockdown en de olieprijsschokken hebben veel invloed op grondstofmarkten. De vraaguitval was abrupt en soms fors, met veelal flinke prijsdalingen tot gevolg. Zo is de representatieve indicator van de mondiale prijstrend in grondstofmarkten, ofwel de CRB-index, dit jaar met 41% gedaald.

Voorraadopbouw olie bereikt grenzen opslagcapaciteit

De vraagschok door de lockdowns resulteerde in tjokvolle opslagterminals wereldwijd. Extreme prijsdalingen waren het gevolg. De OPEC+ -overeenkomst en een daling van de Amerikaanse olieproductie moet voor verlichting op de overspannen oliemarkt zorgen. Een mooi streven, maar een lagere productie alleen zal niet voldoende zijn om de situatie te kantelen, denkt mijn collega Hans van Cleef. Ook moet een stevig herstel van de vraag plaatsvinden. Dit kan enige verlichting brengen in de voorraden.

Goud lichtpuntje in coronacrisis

Sinds 20 maart is de goudprijs spectaculair gestegen. Op 14 april bereikte de goudprijs het niveau van USD 1.747 per ounce, een nieuw hoogtepunt in zeven jaar. Volgens mijn collega Georgette Boele komt dat door de verbetering van het beleggerssentiment, de agressieve versoepeling van monetair beleid, de ultralage rente en fiscale stimulering. Fysiek goud is in trek bij beleggers en dat houdt de prijs voorlopig hoog.

Voorzichtig sentiment basismetaalmarkten

Het sentiment in basismetaalmarkten is aan het verbeteren en de prijzen laten licht herstel zien. Beleggers zijn echter erg voorzichtig. Er komt nog een hele reeks slechte macro-cijfers aan. Dit gaat het sentiment denk ik hard raken en leidt daarmee tot een sterkere prijsbeweeglijkheid. Bovendien is de beschikbaarheid van metalen hoog en dit beperkt het opwaarts prijspotentieel.

Chinese staalmarkt herstelt mondjesmaat

De staalmarkt in de VS en Europa is verzwakt, terwijl in China veel productiefaciliteiten weer mondjesmaat naar hogere bezettingsgraden gaan. De voorraden zijn nog steeds groot. Ik verwacht dat daarmee een snel herstel van de prijzen moeizaam zal zijn. Chinese inkoopmanagers bij eindgebruikers van staal zijn in ieder geval iets optimistischer geworden over hun inkoopactiviteiten.

Lockdown dempt vraag agrarische grondstoffen

Ik denk dat de groei van de vraag naar agrarische grondstoffen gedempt blijft door de lockdowns. Alleen de vraag naar tarwe blijft redelijk op peil. Zowel consumenten, bedrijven als landen gingen uit strategisch oogpunt voorraden aanleggen. De sluiting van cafés, restaurant en hotels heeft echter grotere negatieve invloed op de vraag naar agrarische grondstoffen. De suiker- en maïsmarkt zagen de vraag stevig krimpen door minder behoefte aan benzine en dus ethanol. De productie neemt toe en dit brengt hogere voorraden.

Hans, Georgette en ik gaan uit van een fundamenteel herstel van de grondstoffenvraag zodra de verspreiding van het virus onder controle is en de lockdowns zijn opgeheven. Maar dan nog zal dit herstel volgens ons moeizaam verlopen door de grote hoeveelheden grondstoffen die her en der liggen opgeslagen.

 

Deze column heeft op 4 mei in de Telegraaf gestaan onder de titel ‘herstel grondstoffenmarkt zal moeizaam verlopen’.