‘Corona of niet, hier voel je je nooit opgesloten’

door: Stef Driessen

In 2005 kochten Carola en Wiet ten Doeschate De Cour. Een romantische, monumentale boerderij in Gronsveld in Zuid-Limburg. Ze toverden het beetje bij beetje om tot een kwalitatief hoogstaand gastenverblijf voor families en groepen van vier tot twintig personen. Het ging de Ten Doeschates voor de wind, tot afgelopen maart het coronavirus de kop op stak. Hoe gaat het nu met de zaken? “We hebben gewoon doorgewerkt, alleen de kassa deed het niet.”

“Maart is voor ons altijd de start van het seizoen, met meteen een prachtige omzet. Dat is te danken aan de Maastrichtse kunstbeurs Tefaf. Zoals ieder jaar hadden we een grote groep Franse standbouwers en een kunsthandelaar uit Alkmaar bij ons te gast. Tefaf is vanwege het virus voortijdig gestopt. De Fransen zijn nog hard aan het werk geweest om een aantal Italiaanse stands af te breken. Daarna werd het stil bij ons. Ook de Amstel Gold Race in april ging niet door. De toervariant daarvan wordt jaarlijks door zo’n 15.000 mensen gereden en dan zitten we altijd vol. Dat geldt ook voor de Vrijthof-concerten van André Rieu die elk jaar in juli plaatsvinden.”

“Formeel zijn we niet dicht geweest, maar sinds de maatregelen van de regering half maart om sociaal contact te mijden is de vraag naar groepsaccommodatie vrijwel tot nul gedaald. Inmiddels begint het voorzichtig weer te lopen; vooralsnog alleen met Nederlandse gasten. Binnenkort ontvangen we een Belgische vriendinnengroep. Vanaf 8 juni zijn niet-essentiële reizen vanuit België weer toegestaan, zo is de verwachting.”

“De markt gaat aantrekken, maar het wordt niet vanzelf weer als vanouds. We verleggen daarom onze focus van groepen meer naar families en gezinnen. Ook willen we samenwerken met andere partijen. Op dit moment zijn we in gesprek met een reisorganisatie die bijzondere reizen aanbiedt naar Afrika. Die markt zit nu uiteraard ook op slot. Samen ontwikkelen we momenteel een meerdaagse reis in Zuid-Limburg met veel bijzondere ervaringen. Binnenkort plukken we de eerste vruchten van de nieuwe samenwerking met een Gronsveldse B&B van uitstekende kwaliteit; indien mogelijk ontvangt de een dan de gasten waar de ander op dat moment geen ruimte voor heeft.”

“We werken vanuit onze vof en ik denk dat we inmiddels zo’n twintigduizend euro aan annuleringen hebben gehad. We maken dankbaar gebruik van de TOZO en TOGSsteunregelingen van de overheid. We hebben de afgelopen weken uiteraard doorgewerkt – een historisch pand van deze omvang vraagt veel onderhoud – alleen de kassa deed het niet.”

“Of corona een verschuiving in de reserveringsplatforms gaat bewerkstelligen, kunnen we nu nog niet zeggen. Meer dan de helft van onze boekingen kregen we altijd via onze eigen site of van mensen die we vaker terugzien. Airbnb was goed voor zo’n 40%, het restant kwam van andere websites zoals Tripadvisor en Vakantieadressen. Maar toen kwam corona en daarmee de annuleringen. We staan niet op Booking omdat we altijd eerst contact willen met de mensen die reserveren. Zo voorkomen we dat groepen jongeren hier een weekend komen ‘bierpongen’.”

“De mensen die hun boeking hebben geannuleerd, hebben we een voucher aangeboden. Dat begrijpt iedereen wel. Geld teruggeven is voor ons onmogelijk. Het boeken van een accommodatie is ook wat anders dan het boeken van een vliegreis. Het vliegtuig vertrekt niet, terwijl wij onze dienst wel kunnen leveren.”

“We hebben twee gastenverblijven, genoemd naar de oma’s en een tante van Carola die hier in de regio leefden. Rosalie biedt plek aan maximaal acht personen en Anna-Marie aan twaalf. Voor Rosalie hebben we het minimumaantal gasten tijdelijk verlaagd van vier naar twee. Ook hebben we de prijs daaraan aangepast. Anna-Marie is te groot voor duo’s, die blijft beschikbaar voor de echte groepsboekingen. Die gaan er de komende weken vast en zeker weer komen. Onze verblijven zijn ruim opgezet en voldoen dus aan de anderhalvemeterregel. Alle slaapkamers hebben eigen sanitair en beide huizen een eigen keuken.”

“Ik denk dat mensen na corona minder onbezorgd naar verre streken gaan. We hebben ons hier tijdens de coronacrisis sowieso nooit opgesloten gevoeld. Je kunt hier heerlijk wandelen door het Limburgse heuvelland; toch wel echt het Toscane van Nederland. In vijf minuten ben je in Franstalig Visé. En al die fijne horecagelegenheden in Maastricht zijn vanaf 1 juni ook weer open. Tot ziens dus!”

 

===

Meer coronacrisis-artikelen voor ondernemers vindt u hier en hier.