Niemand weet hoe de bouw er morgen uitziet

door: Madeline Buijs

Het is moeilijk om in deze tijden aan iets anders dan het coronavirus te denken. Leek het een paar weken geleden nog iets waar we als Nederland misschien aan konden ontsnappen, inmiddels zitten we vol in een crisis waarvan niemand weet waar die eindigt.

Onlangs liep ik – toen de horeca net gesloten was – doordeweeks door de stille binnenstad van Utrecht. Nauwelijks mensen op straat en wat me opviel is dat ik alleen bouwgeluiden hoorde. Het waren horecaeigenaren die hun zaak opknapten nu ze daar de tijd voor hadden en werklieden op bouwprojecten waar nog volop werd gewerkt.

De bouw kan grotendeels worden gespaard van de gevolgen van de coronacrisis. Veel bouwwerkzaamheden vinden in de buitenlucht plaats. Als iedereen op de bouwplaats 1,5 meter afstand van elkaar houdt, kan het werk doorgaan. De ministers van Binnenlandse Zaken en Milieu en Wonen hebben zelfs samen met de brancheorganisaties opgeroepen om de bouw vooral door te laten gaan om de economie niet nog verder te beschadigen.

Er zijn echter steeds meer signalen dat de bouw flink door het coronavirus wordt geraakt. Nieuwe bouwprojecten worden uitgesteld, personeelsproblemen ontstaan doordat Oost-Europese arbeidsmigranten naar huis zijn gegaan voordat de grenzen dicht gingen en installateurs hebben minder werk omdat bedrijven investeringen uitstellen.

En dan is de vergelijking snel gemaakt met de vorige crisis die tussen 2009 en 2013 de bouw hard raakte. De bouwproductie lag in 2013 26 procent lager dan in 2008. Deze cijfers zouden wat houvast kunnen geven, maar tegelijk is deze crisis uniek. De vraaguitval raakt een groot aantal sectoren en de mogelijkheid bestaat dat de bouw letterlijk het werk moet neerleggen wanneer de voorschriften over fysiek contact nog strenger worden. Daarentegen kan de duur van de coronacrisis wel een stuk korter zijn. Eenzame klussers blijven voorlopig nog wel even bezig. Ze hebben er in ieder geval de tijd voor.

Deze column verscheen eerder in Cobouw op 31 maart 2020