Koperprijs veert op door steunmaatregelen

door: Casper Burgering

Begin december vorig jaar schreef ik een column over de oude koperleidingen in mijn kelder. Ik vond de koperprijs destijds te laag en wilde de leidingen voorlopig nog niet van de hand doen, in afwachting van een hogere koperprijs.

Aanvankelijk leek deze strategie goed uit te pakken. De kopermarkt was in die periode nog in de ban van het ondertekenen van de handelsovereenkomst tussen de VS en China. Dit was goed voor het marktsentiment en de koperprijs steeg stukje bij beetje. Sinds de column van begin december liep de koperprijs op met 8%. Een aardig rendement.

Dat was echter tot 20 januari, daarna kantelde het beeld in de kopermarkt volledig. Het coronavirus kreeg grip op alle financiële markten, met ongekende dalingen tot gevolg. Met de snelheid waarmee de koperprijs daalde, bleef er maar weinig tijd over om alle leidingen uit m’n kelder te halen en naar de plaatselijke schroothandelaar te brengen. Een gemiste kans, zo bleek. Op dit moment krijg je namelijk voor een kilo koper zo’n 18% minder ten opzichte van 20 januari.

Keerpunten in de koperprijs

De trend in de koperprijs staat onder invloed van de macro-economische ontwikkelingen. Door de angst en onzekerheid over het coronavirus, de scherpe daling van de economische bedrijvigheid in veel sectoren en een olieprijsschok in maart, liep de risico-aversie van beleggers op. Dit zorgde ervoor dat de druk op de koperprijs steeds meer toenam.

Om het tij te keren in het economische verval kondigde de Trump-regering op 18 maart een steunpakket aan van 1,2 triljoen dollar. Het kon het negatieve sentiment echter niet meteen keren en de koperprijs bereikte op 23 maart zijn dieptepunt van USD 4.625 per ton.

Toen kwam de centrale bank van de VS (de Fed) met een plan tot het opkopen van een onbeperkt aantal obligaties om de kosten van krediet laag te houden. Met dit plan zijn zowel bedrijven als staats- en lokale overheden verzekerd van kredietstromen. Vanaf dat moment verbeterde het sentiment in veel markten en steeg de prijs van koper weer. De koperprijs kreeg bovendien steun van een zwakkere dollar, de stimuleringsmaatregelen in Europa en China en de OPEC+-deal.

Doemscenario

De coronavirus crisis is de zwaarste crisis sinds de jaren dertig. Althans dit schrijft het Internationaal Monetaire Fonds (IMF) in een rapport van vorige week. Wereldwijd krijgen de bedrijvigheid en de handel flinke klappen te verduren en gaan we een ongekende krimp van de economie meemaken. De blijvende economische schade zal aanzienlijk zijn.

Het herstel gaat afhangen van de snelheid van de bestrijding van de pandemie, maar ook van de effectiviteit van de extra overheidsuitgaven en alle andere monetaire maatregelen door centrale banken wereldwijd. Dit gaat uiteindelijk ook de richting van de koperprijs bepalen.

Deze column heeft op 20 april in de Telegraaf gestaan onder de titel: ‘steun brengt bodem in koperprijs’