Het effect van de Coronacrisis op de logistieke sector

door: Bart Banning

Het coronavirus heeft nu al een enorme impact op de logistieke sector, dat gaat de komende maanden zeker nog meer het geval zijn. In deze podcast van Logistiek.nl bespreken professor Jan Fransoo en Bart Banning wat bedrijven in de supply chain zelf kunnen doen om de schade te beperken.

Fransoo denkt dat de sector ongetwijfeld een lastige tijd tegemoet gaan. “Hopelijk blijft de periode waarin de economie vrijwel stil ligt beperkt tot een paar maanden. Daar komen we wel weer uit. We weten ook dat als de economie weer aantrekt de logistiek daar als één van de eerste sectoren van zal profiteren.” En Banning stelt dat ondanks het pakket aan steunmaatregelen die bij de start van de crisis door overheid en banken zijn versterkt er zeker faillissementen zullen komen. Er is voor paar maanden financiële lucht gegeven, zodat logistiek dienstverleners tijd hebben om maatregelen te nemen. Maar die moeten ze dan wel gaan nemen en niet afwachten”, geeft hij als waarschuwing mee.

 

Inhoud podcast: ‘Coronacrisis – effect op de logistieke sector’

00:47 – “Terugval van 6 procent in volume” – Bart Banning
05:45 – “Het zijn ongekende tijden inderdaad” – Jan Fransoo
08:38 – “Staan supply chains er beter voor dan tien jaar geleden?”
12:45 – “Veel planningssystemen gaan op dit moment mank”
17:29 – “Samenwerking op plekken waar je dat voorheen niet zag”
18:44 – “Domino-effect van het oprekken van betalingstermijnen”
23:47 – “Banken zijn dit keer wel onderdeel van de oplossing”
25:14 – “Ik ben zelden somber gestemd, maar het wordt lastig”
27:11 – “Dank voor jullie bijdrage aan deze podcast”

Bekijk de video met korte impressie van de podcast hier.

Meer over deze podcast is te lezen via de link op de site van Logistiek.nl of af te luisteren via het Spotify kanaal.