Heeft het inzaaien van maïs nog wel zin?

door: Casper Burgering

De mondiale vraag naar maïs staat onder druk. Zo ook de prijs, want het aanbod van maïs in de wereld is ruim voldoende. Begin 2020 was het sentiment in de maïsmarkt goed. Met name het ondertekenen van de handelsdeal (fase 1) tussen de VS en China voedde het optimisme. Het zou immers behoorlijk wat extra vraag opleveren. Het liep allemaal anders. Met de verspreiding van het coronavirus is de vraagverwachting flink naar beneden bijgesteld.

Veelzijdig maïs

Maïs wordt op verschillende manieren gebruikt. Het gaat veel verder dan alleen de kolven op de BBQ of de popcorn in de bioscoop. Sterker nog, het is in ons dagelijks leven alom aanwezig. Het zit in kauwgum, chips, brood, cornflakes en wordt veel als zoetstof gebruikt. Het is een ingrediënt voor het maken van linoleum, tapijt en ook behang. Het is verwerkt in schoensmeer, zeep en cosmetica. In antibiotica, verband, aspirines, hoestsiroop, maar ook in insecticiden tref je maïs aan. Je vindt het terug in lijm, vuurwerk, krijtjes en in verf. Maar je kunt er ook plastic van maken en het wordt toegevoegd bij de productie van banden. Er gaat geen dag voorbij zonder maïs.

De voornaamste toepassingen heb ik echter nog niet genoemd. Het wordt vooral gebruikt als veevoer (voor koeien, kippen, varkens) en als biobrandstof (ethanol). En met name de vraag naar bio-ethanol staat dit jaar stevig onder druk.

Minder bio-ethanol

Bio-ethanol wordt gemaakt door vergisting van suiker, maïs, sojabonen, tarwe of aardappelen. In Brazilië produceren ze bio-ethanol op basis van suikerriet, terwijl de VS zijn bio-ethanol vooral maakt uit maïs. Deze biobrandstoffen voegen ze toe aan benzine. Maar veel benzineauto’s staan momenteel stil door het coronavirus en de quarantaineverplichting. Minder vraag naar brandstof dus, en daardoor minder vraag naar bio-ethanol. Het zet de mondiale maïsmarkt op z’n kop.

Zaaien en oogsten

De komende tijd blijft de maïsmarkt in de ban van de lage olieprijs en het negatieve effect daarvan op de vraag. Want door de scherp gedaalde olieprijs is de druk op de prijs van bio-ethanol toegenomen. Dit maakt de productie van ethanol economisch gezien veel minder interessant. Ondertussen gaat het inzaaien van maïs in de VS, China en Europa gewoon door.

In Nederland is tot 1 mei een geschikte tijd om maïs in te zaaien. Boeren in Nederland verbouwen graag hun eigen (snij)maïs en gebruiken het als veevoer voor hun koeien. Het is namelijk rijk aan zetmeel en dat is weer goed voor de melkproductie. Veel is dus voor eigen gebruik en dit maakt alle hectiek op de mondiale maïsmarkt voor hun iets minder relevant. De prijs van veevoer voor varkens en kippen, waar maïs een onderdeel van is, gaat wel naar beneden. Daar worden de kippen- en varkenshouders weer blij van.

Deze column heeft op 27 april in de Telegraaf gestaan onder de titel: ‘heeft het nog zin om maïs te zaaien?’