FX Weekly – Vooral aandacht voor de verschillen in aanpak van de coronacrisis

door: Georgette Boele

In deze publicatie: De dynamiek op valutamarkten verandert voortdurend. Het gaat nu vooral over hoe verschillende landen de coronacrisis aanpakken en hoe lang de ‘lockdown’ gaat duren. Slechte macro-economische cijfers in Amerika kunnen de dollar onder druk zetten. Maar we verwachten dat beleggers nog een periode risico zullen mijden. Een stijging van de yen en de dollar ligt dan in het verschiet. Aan het herstel van de Noorse kroon komt snel een einde.

200402-FX-Weekly-NL-1.pdf (134 KB)
Download

De dynamiek op de valutamarkten verandert voortdurend. Een paar weken geleden meden beleggers risico en sloten zij hun openstaande posities. De Amerikaanse dollar daalde en de koers van EUR/USD steeg. Daarna volgde een periode waarin er een tekort was aan dollars. Hierdoor steeg de dollar aanzienlijk. De Fed maakte een einde aan deze scherpe stijging door maatregelen aan te kondigen die de dollar beter beschikbaar maken. Daarnaast waren beleggers hoopvol dat de maatregelen van centrale banken en overheden succes zullen hebben. Hierdoor verkochten beleggers de dollar en stonden ze meer open voor andere valuta’s. Daar komt bij dat beleggers meer aandacht hebben voor hoe de aanpak van de coronacrisis per land verschilt en hoe lang de ‘lockdown’ zal duren. In eerste instantie hadden beleggers vooral aandacht voor de ontwikkelingen in China, Azië en later Italië, Spanje en de rest van Europa. Nu hebben ze vooral aandacht voor de ontwikkelingen in de VS en Brazilië. In de VS worden op weekbasis cijfers gepubliceerd van de arbeidsmarkt (initial jobless claims). Vorige week waren deze arbeidsmarktcijfers heel zwak en hierdoor daalde de dollar. Vandaag waren deze cijfers nog zwakker. Tot slot waren er extra eindemaand- en eindekwartaaltransacties die de dollar tijdelijk steunden.

Op dit moment kijken beleggers vooral naar de aanpak van de coronacrisis per land. Hoeveel slachtoffers zijn er, wat is de schade van de coronacrisis en hoe lang zal de ‘lockdown’ duren? De meeste macro-economische cijfers die het begin van de lockdown meenemen, zullen pas de volgende maanden worden gepubliceerd. Daardoor zullen beleggers nu vooral belangstelling hebben voor Chinese cijfers, de wekelijkse arbeidscijfers uit de VS en cijfers over consumenten- en producentenvertrouwen. Een grotere lockdown in de VS en slechte wekelijkse arbeidsmarktcijfers kunnen de dollar onder druk zetten. We denken echter dat dit tijdelijk van aard is. We verwachten dat slechte macro-economische cijfers ervoor zorgen dat beleggers weer risico gaan mijden. Dus de dollar en de yen zullen weer stijgen door veiligehavenvraag. In de tweede helft van 2020 verwachten we een daling van de dollar en de yen, omdat er dan minder vraag is naar veiligehavenvaluta.

Herstel van de Noorse kroon

In de periode van 9 maart tot en met 19 maart steeg de euro met 25% ten opzichte van de Noorse kroon. De daling van de olieprijs zorgt voor slechtere vooruitzichten van de Noorse economie. Dat heeft de koers van de Noorse kroon onder druk gezet. De Noorse economie is voor een belangrijk deel afhankelijk van de inkomsten van olie- en gasexporten. Daarnaast is de liquiditeit van de Noorse kroon laag. Dus als beleggers risico mijden en de olieprijs daalt dan daalt de Noorse kroon ook. Toen het beleggerssentiment verbeterde (recent) en de olieprijs niet verder daalde, herstelde de kroon. Er is ook hoop onder beleggers dat belangrijke olie-exporteurs (zoals Rusland en Saudi-Arabië) het aanbod gaan inperken. Maar we verwachten een nieuwe periode waarin beleggers risico gaan mijden. Met andere woorden, aan het herstel van de kroon komt waarschijnlijk snel een einde en een daling van de kroon ligt in het verschiet.