Creatief met corona: aspergeteler vindt nieuwe klanten en werknemers

door: Martijn Leguijt

Stel, je bent aspergeteler. Dan is de coronacrisis de ‘perfect storm’ voor je bedrijf. Een paar weken voordat het eerste witte goud uit de grond moet, blijven opeens je Poolse aspergestekers weg. En de restaurants die je voorraad afnemen, worden voor onbepaalde tijd gesloten. Wat doe je dan? Dan word je creatief, zoals aspergeteler Hermen Hoorn uit Drenthe. “De noodkredietaanvraag kon weer in de ijskast.”

Asperge-drive in-winkel (Bron: Hermen Hoorn)

“Asperges zijn dagverse producten. Wat je ‘s ochtends oogst, wil je het liefst ’s middags nog verkopen. In de laatste week van maart komen de eerste asperges van het land. Begin dit jaar kon ik voor de oogst vrijwel geen Nederlandse arbeidskracht meer vinden, omdat de economie zo goed draaide. Daarom nam ik acht á tien Poolse uitzendkrachten aan. Maar begin maart kreeg ik een telefoontje van het uitzendbureau dat ze niet zouden komen.”

“Dat snap ik goed. Als je een gezin hebt, wil je in deze tijden niet in een ander land zitten. Gelukkig kwam het tekort aan aspergestekers in heel Nederland breed in de media. Mensen uit de buurt gingen ons bellen. Mensen die vroeger wel eens hebben gestoken en nu door corona werkloos thuis zaten, scholieren die hun bijbaan zagen wegvallen. Zelfs iemand van zeventig die zich aanbood. We hebben alle vacatures naar tevredenheid kunnen vervullen.”

Vraaguitval

“Probleem één was daarmee opgelost. Maar we stonden tegelijkertijd voor een nog grotere uitdaging. Het ene na het andere restaurant zei zijn bestellingen af. Normaal verkopen we ongeveer de helft van onze asperges aan de horeca. Nu is dat teruggevallen tot ongeveer vijftien procent. We moesten dus vanaf half maart vol aan de bak op zoek naar nieuwe afzet.”

“Het assortiment producten is dit jaar groter dan ooit. Je kunt bij ons niet alleen terecht voor asperges in alle soorten en maten, maar ook voor alle bijbehorende ingrediënten voor een aspergegerecht, zoals krieltjes, eieren, aspergesaus, ham, zalm, wijn, aspergekroketjes, en aardbeien als toetje. Ook op onze facebookpagina zijn we creatiever geworden, met menusuggesties en prijsvragen.”

 

“Ik zag het hele seizoen al in het water vallen. Maar de aanvraag voor een noodkrediet kan gelukkig in de ijskast”

 

“Niet alle ideeën die je bedenkt, werken even goed. We lanceerden een bestelservice: ’s avonds besteld, de volgende dag ophalen in de boerderijwinkel. Dat was niet te behappen, zowel niet qua verwerking als qua drukte in de winkel, waar iedereen natuurlijk gepaste afstand van elkaar moet houden. Soms moesten we ’s avonds honderd bestellingen verkoopklaar maken. Dat hebben nu aangepast naar twee uur van tevoren bestellen via een nieuwe webshop. Zo krijg je een betere spreiding van de drukte aan beide kanten van de toonbank.”

“Het leukste wat we bedacht hebben, is onze asperge-drive in-winkel. Het werkt supergoed. Opeens heb je een tweede verkoopplek, waarmee je de winkel ontlast. Je kunt klanten sneller helpen en veel mensen vinden het prettig dat ze niet meer de auto uit hoeven. Ik denk dat we de drive-in ook volgend jaar aanhouden.”

“Mocht het aantal klanten dat onze aspergewinkel en asperge-drive-in de komende weken onverhoopt afvlakken, dan hebben we nog een troef achter de hand. Er staat achter de coulissen een nieuwe website klaar waarop we aspergemaaltijdboxen gaan aanbieden voor 19,95 euro plus bezorgkosten. Daar gaan we dan ook een mediacampagne voor lanceren.”

Verrassend en prettig

“Toen de coronacrisis losbarstte, heb ik meteen mijn relatiemanager Sagitta Mennega bij ABN AMRO in Assen gebeld. Ik zag het hele seizoen al in het water vallen. Met haar heb ik een aanvraag voor een noodkrediet gedaan. Maar na een week kon ik haar gelukkig alweer bellen dat alles beter loopt dan verwacht en dat de aanvraag in de ijskast mag. Daarnaast vond ik het verrassend en prettig dat de bank uitstel van aflossing en rentebetalingen geeft. Dat soort dingen helpt je om de moed te verzamelen om door te gaan.”

 

  • Ondernemer: Hermen en Jacolien Hoorn
  • Bedrijf: Aspergeboerderij Hoorn, www.hoorn-asperges.nl
  • Omvang: 8 hectare asperges, waarvan 3 verwarmd (restwarmte)
  • Plaats: Huis ter Heide (gemeente Noordenveld)
  • Biedt in het aspergeseizoen werk aan: circa 30 personen (stekers en winkelpersoneel)

Bekijk hier en hier de reportages die RTV Drenthe maakte over Aspergeboerderij Hoorn