CRB-index glijdt weg door olieprijsschokken

door: Hans van Cleef , Georgette Boele , Casper Burgering

De CRB-index is sinds begin dit jaar met meer dan 40% gedaald. Deze daling wordt grotendeels veroorzaakt door de daling van de olieprijzen. Hoewel het eerste WTI-contract op 20 april zelfs tegen negatieve prijzen werd verhandeld, waren de effecten op de CRB-index niet zo dramatisch. Dit komt omdat de positie van de index in WTI is gespreid over verschillende toekomstige contracten. Daardoor is het risico een stuk kleiner dan wanneer de index alleen aan het eerste contract zou zijn blootgesteld.

De effecten van de wereldwijde lockdowns zetten bijna alle andere grondstofprijzen onder druk. Alleen goudprijzen vonden enige steun op basis van een versoepeling van het monetaire beleid, een hogere fysieke vraag naar goud en een verbetering van het beleggerssentiment.

Hoewel we verwachten dat de CRB-index zich herstelt zodra de mondiale lockdowns zijn opgeheven, blijven we over de korte termijn zeer behoudend. Een neerwaarts risico blijft nog steeds dat de coronavirusmaatregelen moeten worden uitgebreid. De grondstofprijzen zullen in ieder geval de komende tijd erg volatiel blijven. Zodra het economisch herstel begint, zal dit voor veel grondstofmarkten betekenen dat eerst de hoge voorraden moeten worden afgebouwd.

Monthly-Commodity-Insights-April-2020.pdf (881 KB)
Download