Coronavirus voedt angst over vraag naar grondstoffen

door: Casper Burgering

Het coronavirus trekt diepe sporen. De maatschappij is in veel Aziatische landen ontregeld, de mondiale bedrijvigheid verzwakt zienderogen en het sentiment onder investeerders is negatief.

China waarschuwde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op 31 december 2019 en 11 dagen daarna was het eerste Chinese slachtoffer een feit. Op 20 januari nam de paniek wereldwijd toe toen bleek dat het virus van mens-op-mens overdraagbaar was. Vanaf dat moment zijn er terechte grote zorgen over de toekomstige vraag naar grondstoffen. Er zijn echter verschillen per grondstofklasse.

Coronavirus zet olieprijs stevig onder druk

De angst over toekomstige zwakkere vraag naar olie is groot. Het coronavirus dwingt fabrieken in China om productieprocessen stil te leggen, de vraag naar transport daalt en mondiaal staan de toeleverketens onder druk. Dan is het niet vreemd dat de vraag naar olie afneemt. Samen met het huidige mondiale overaanbod aan olie levert dat flinke prijsdruk op.

Goud als veilige haven

Een zwakkere bedrijvigheid in China, maar ook in de VS, de eurozone en Japan raakt de industriële vraag naar zilver, platina en palladium. De Chinese autoproductie staat door het coronavirus in een lagere versnelling en daarmee is de vraag naar palladium zwak. Ook sieraden zijn minder in trek. Goud is echter weer populairder geworden bij veel investeerders en wordt gezien als veilige haven.

Cyclische industriële metalen hard geraakt

De prijzen van de cyclische basismetalen (aluminium, koper, nikkel en zink) verloren aanzienlijk terrein. De prijzen zullen relatief zwak blijven zolang het coronavirus het marktsentiment negatief beïnvloed. Het coronavirus heeft ook geleid tot veel onrust onder staalfabrikanten en hun eindgebruikers. De output van staalfabrieken in China is nog steeds relatief hoog, terwijl de vraag verdampt. Daarmee lopen de voorraden op en dit zet druk op de prijs.

Graanmarkten gevoelig voor coronavirus

Het coronavirus treft de graanmarkten (tarwe, maïs, sojabonen) veel meer dan de agrarische grondstoffen zoals koffie, cacao en suiker. De laatste drie staan meer onder invloed van het weer, overheidsbeleid en aanbodontwikkelingen. Maar deze markten zijn zeker niet immuun voor het virus. Zodra het coronavirus langer aanhoudt, dan gaat dit de vraag naar deze grondstoffen op den duur ook treffen. Maar wel in mindere mate dan de overige grondstoffen.

Uitdagingen blijven

Het virus blijft voorlopig het sentiment in grondstofmarkten dicteren. Dit betekent dat met name de industriële metalen en energetische grondstoffen relatief zwak blijven.

Voor een opleving van de industriële activiteit hangt veel af van China. Als dit land weer volledig operationeel is, dan is de kans groot dat herstel zich breed inzet. Maar vergeet ook niet dat een snellere verspreiding van het virus in de rest van de wereld het sentiment eveneens sterk negatief gaat beïnvloeden. Kortom, vooralsnog blijven de grondstofmarkten nog uitgedaagd.

Deze column heeft op 2 maart ook in de Telegraaf gestaan onder de titel: ‘coronavirus voedt angst over toekomstige vraag naar grondstoffen’