Een virus in de koperprijs

door: Casper Burgering

De koperprijs steeg in de periode van 1 tot en met 14 januari. Het sentiment was opperbest. Dit kwam vooral doordat op 15 januari het handelsakkoord tussen de VS en China werd ondertekend. Het optimisme in de kopermarkt verdampte echter vrij snel na 15 januari.

Sentimentele koperprijs

De koperprijs krijgt vaak wat meer aandacht dan andere metalen. Dit komt doordat de prijs van het metaal vaak meedeint op conjuncturele veranderingen. Het gaat echter verder dan alleen maar gevoeligheid voor economische trends. Want de koperprijs heeft ook sterk de neiging om te reageren op grote geopolitieke (zoals terrorisme, oorlog), extreem weer en natuurrampen of sociaal maatschappelijke gebeurtenissen (zoals SARS, MERS en coronavirus).

Dergelijke gebeurtenissen maken de koperprijs veel meer beweeglijker. Dit komt doordat investeerders deze verschijnselen direct vertalen naar toekomstige invloed op economische activiteit. Daarmee is de koperprijs een goede barometer van het economisch vertrouwen en niet alleen maar een indicator van de conjuncturele trend. Begin 2020 hebben twee ontwikkelingen een stevige grip op de koperprijs.

Leeg akkoord

Op 14 januari bereikte de koperprijs een waarde van USD 6.270 (of EUR 5.638) per ton. Maar direct de dag erna daalde de prijs weer. Want een meer grondige analyse van de inhoud van het ondertekende akkoord van 15 januari leverde maar weinig concreets op voor metaalmarkten. Veel handelstarieven bleven namelijk in stand en het akkoord bevatte maar weinig directe impulsen op voor de vraag naar metalen.
Het staakt-het-vuren tussen de VS en China was wel voldoende om het sentiment in de kopermarkt op peil te houden. Investeerders gaven kennelijk het akkoord het voordeel van de twijfel, ondanks alle vaagheden erin. Maar dit bleek slechts van korte duur.

Virus spant de kroon

Het coronavirus zorgde voor een omslag van het sentiment in financiële markten. De beursindexen tuimelden mondiaal en ook de koperprijs stond sterk onder druk. De koperprijs daalde zelfs dertien dagen achter elkaar. Een unicum, want dit is sinds de start van de prijsreeks vanaf de jaren 50 nog nooit voorgekomen. Het verlies in de koperprijs liep op tot bijna USD 720 per ton ofwel 11% vanaf de piekprijs op 14 januari. Het virus heeft uiteindelijk ook economische implicaties, maar de precieze impact is nog onbekend. De investeerders gaan hierbij alvast van het slechtste scenario uit en zij bouwden hun posities in cyclische basismetalen af.

Inmiddels zijn we gewend geraakt aan de grilligheid van de koperprijs. De invloed van beleggerssentiment zal continu de richting op korte termijn blijven bepalen. En de kopermarkt zal ook dit jaar weer uitgedaagd worden door zwarte zwanen die voor de nodige prijspaniek gaan zorgen. In ieder geval geldt ook in de kopermarkt: vertrouwen komt te voet en gaat te paard.

Deze column heeft op 3 februari in de Telegraaf gestaan onder de titel: ‘een virus in de koperprijs