Coronavirus vormt een uitdaging voor grondstofmarkten

door: Casper Burgering , Georgette Boele , Hans van Cleef

Het coronavirus had een neerwaarts effect op de meeste grondstoffenprijzen. Sinds 20 januari – de datum van bevestiging van mens op mens – zijn de prijzen van energie en industriële metalen aanzienlijk gedaald.
De uitbraak is sindsdien exponentieel gegroeid en zal naar verwachting in het eerste kwartaal een grote impact hebben op de wereldeconomie. Gegevens die de komende weken over de toestand van de Chinese economie bekend worden, zullen beslissend zijn voor de ontwikkeling van de grondstoffenprijzen. De meeste output ‘verloren’ in Q1 zal later worden gecompenseerd. Bovendien zullen waarschijnlijke stimuleringsmaatregelen een herstel van de groei ondersteunen. Het macroklimaat zal uiteindelijk weer verbeteren. Een herstel van het vertrouwen en een bescheiden dollarzwakte tegen het einde van 2020 zal de cyclische grondstofprijzen ondersteunen. Desondanks zullen de neerwaartse risico’s hoog blijven, onder meer door een verdere verspreiding van het coronavirus, re-escalatie van de handelsoorlog en een verzwakking van bedrijfsinvesteringen.

Publicatie in het Engels:

Monthly-Commodity-Insights-Feb-2020.pdf (871 KB)
Download