Monsterdeal in nevelen gehuld

door: Casper Burgering

De handelsovereenkomst over fase 1 tussen de VS en China is getekend. Het lijkt erop dat de ergste kou uit de lucht is. President Trump is in ieder geval goed gemutst. ‘Een groot en prachtig monster’, noemde hij het. Hij moedigde zijn boeren zelfs aan om vooral meer en grotere tractoren te kopen. Want China gaat onder de handelsovereenkomst heel veel meer agrarische producten uit de VS kopen. Het scepticisme in de markt is echter nog groot.

Toekomstige verstandhouding

De fitty tussen de twee grootste economieën heeft bijna twee jaar geduurd. En dit bleef zeker niet zonder gevolgen. Een wervelwind ging door financiële markten, een aardverschuiving vond plaats in veel grondstofmarkten en we waren getuigen van een opschudding van waardeketens wereldwijd. Het resulteerde allemaal in een aderlating voor de mondiale economie. Nu kan de wereld weer opgelucht adem halen, maar dat zou zomaar van korte duur kunnen zijn.

Het is namelijk nog geen gelopen race. Want met het tekenen van de overeenkomst over de eerste fase is een ‘initiële’ overeenkomst bereikt voor de komende twee jaar. Een akkoord over de tweede (of misschien wel een derde, of misschien wel een vierde) fase maakt de deal pas compleet. Wie het weet, mag het zeggen.

Twijfels over de monsterdeal

Ook zijn er in de markt veel twijfels over de huidige deelovereenkomst. Zo belooft China om gedurende de looptijd van fase 1 van de monsterdeal meer agrarische grondstoffen van de VS te kopen, ‘als de marktomstandigheden gunstig zijn’. Hoe vaag wil je het hebben? Vrij vertaald betekent dit dus dat China alleen meer gaat inkopen vanuit de VS op het moment dat ze het echt nodig hebben en als de prijs concurrerend genoeg is.

De onderhandelingen over de tweede fase moeten bovendien nog beginnen en de meeste details daarover zijn nog onbekend. In ieder geval komen daarin ook de onderlinge handelstarieven aan de orde. Het gaat allemaal ongetwijfeld de verhoudingen weer op scherp zetten. En dit zorgt natuurlijk weer voor onzekerheid en onrustige investeerders.

Het heilige sojaboontje

De sojabonenmarkt staat met de deal voornamelijk in de belangstelling. Het grootste deel van de Amerikaanse sojabonen ging voor de fitty naar China en die stroom is in 2019 opgedroogd. Met de aankooptoezeggingen volgens de monsterdeal van China zijn de verwachtingen in de sojabonenmarkt in de VS dit jaar hooggespannen. Maar velen, boeren incluis, zien niet direct grote veranderingen. Nog steeds ligt de prijs van Braziliaanse sojabonen lager. Dit blijft volgens mij voor de Chinezen de voornaamste incentive. De echte oplossing ligt in het annuleren van de handelstarieven. Dus het is wachten op de onderhandelingsresultaten van fase twee.

Deze column heeft op 20 januari in de Telegraaf gestaan onder de titel ‘een monster in nevelen gehuld