Minder Chinees varkenvlees op het menu

door: Casper Burgering

Gelukkig nieuw jaar! Of beter: Xīnnián kuàilè. Afgelopen zaterdag is het Chinese Lunar nieuwe jaar ingeluid. De festiviteiten hierbij duren best lang. Officieel is het voor velen vakantie van 25 januari tot 8 februari. Maar niet iedereen gaat natuurlijk 14 dagen de bloemetjes buiten zetten. Wel hebben de meeste Chinezen dit jaar verplicht vrij van 25 januari tot en met 30 januari. Vanwege het coronavirus zijn daar nog eens drie dagen aan toegevoegd. Daarmee staat de Chinese economische activiteit op een extra laag pitje in deze periode. Maar niet alleen het coronavirus teistert de Chinese samenleving.

Varkensvlees tijdens het lentefeest

Ze noemen het in China ook wel het lentefeest. Ze verwelkomen met het feest de aankomende lente en eren alvast alles wat de lente met zich mee gaat brengen, waaronder de nieuwe oogst. Het gaat allemaal gepaard met vuurwerk tegen monsters, leeuwen- en drakendansen, wierrook en familiebezoek. En natuurlijk wordt er ook voldoende gegeten. Vooral veel varkensvlees.

Babi pangang

Varkensvlees is één van de belangrijkste ingrediënten in de Chinese keuken. Het is goed voor meer dan 60% van de totale vleesconsumptie in het land. De industrie produceert jaarlijks zo’n 50 tot 60 miljoen ton varkensvlees. De druk op de sector is echter toegenomen sinds het uitbreken van de Afrikaanse varkenspest. De varkensvleesproductie is in China al met 21% afgenomen, maar de vraag naar varkensvlees in China is nog steeds groot. Zeker tijdens de festiviteiten.

Om iedereen toch van varkensvlees te voorzien heeft de Chinese overheid op 21 januari al besloten om 20.000 ton bevroren varkensvlees uit de staatsvoorraad op de markt te brengen. En dat terwijl in december vorig jaar de overheid al 200.000 ton varkensvlees had vrijgegeven vanuit diezelfde voorraad. Het bleek niet genoeg om de Chinese honger te stillen. Want de import van varkensvlees steeg in 2019 ook nog eens fenomenaal met 68%. De consumentenprijs van varkensvlees steeg eveneens sterk.

Varkenscyclus pur sang

Het is allemaal niet zonder gevolgen. De Chinese inflatie is flink opgelopen vooral vanwege de sterk gestegen varkensvleesprijzen. Ook daalde de Chinese behoefte aan sojabonen op de wereldmarkt, omdat er minder behoefte is aan proteïnerijk varkensvoer.

Dit laatste is met name een aderlating voor de VS en Brazilië, die graag hun sojabonen aan China verkopen. Het kan bovendien voor de VS betekenen dat de afgesproken verkoopvolumes uit het handelsakkoord niet gehaald worden. Het kan de verhoudingen tussen de VS en China weer op scherp zetten.

Het vertrouwen in varkensvlees is ook nog eens flink aangetast. Consumenten switchen nu vaker naar andere vleessoorten. De Chinese overheid heeft beleidsmaatregelen genomen om de productie van varkens bij kleine en grote boeren weer te verhogen. Dit lukt aardig, maar dan moet het vertrouwen in en de vraag naar varkensvlees ook weer terugkeren.

Deze column heeft op 27 januari ook in de Telegraaf gestaan onder de titel: ‘minder Chinees varken op het menu’