FX Weekly – Safe-haven valuta’s favoriet door spanningen tussen VS en Iran

door: Georgette Boele

In deze publicatie: De Amerikaanse dollar, de Japanse yen en de Zwitserse frank hebben het relatief goed gedaan. Maar nu de spanningen afnemen zal de vraag van beleggers naar deze valuta’s afnemen. Er komt dan meer aandacht voor macro-economische cijfers zoals het banenrapport in de VS. Brexit per 1 februari is zo goed als zeker, nu ligt de focus op het bereiken van een handelsovereenkomst tussen het VK en de EU. De Poolse złoty is bezig aan een opmars.

200110-FX-Weekly.pdf (135 KB)
Download

De start van het 2020 werd overschaduwd door de spanningen tussen Iran en de VS. Die liepen op na de liquidatie van de Iraanse generaal-majoor Qassem Soleimani (door de VS). Beleggers waren vooral bang dat de situatie zou escaleren. Als gevolg hiervan kochten beleggers munten die van oudsher worden gezien als veilige haven. Bijvoorbeeld de Amerikaanse dollar, de Japanse yen en in mindere mate de Zwitserse frank. Van de belangrijkste mondiale valuta’s heeft de Amerikaanse dollar de grootste stijging laten zien. Sinds gisteren zijn de valutamarkten weer gekalmeerd, omdat de kans op escalatie is afgenomen. Mochten de spanningen weer toenemen in de komende dagen en weken dan zullen safe-haven munten opnieuw in trek zijn.

Focus terug op Amerikaanse macro-economische cijfers

De spanningen tussen de VS en Iran zijn afgenomen. Beleggers concentreren zich weer op macro-economische cijfers en toespraken van functionarissen van centrale banken. Deze week staat vooral in het teken van het banenrapport in de VS. Onze VS-econoom verwacht een verzwakking van de economie in de komende maanden. Daarom verwachten wij nog steeds een renteverlaging van 25 basispunten in het eerste kwartaal van 2020. De markt is positiever dan wij en de meeste analisten verwachten geen renteverlaging van de Fed. Als ons scenario uitkomt, zal dit de Amerikaanse dollar onder druk zetten. De afgelopen weken zijn beleggers iets negatiever geworden over de vooruitzichten van de dollar. Wij delen deze mening. We denken dat aan de opmars van de dollar een einde is gekomen en dat er een aantal jaren van daling aankomen. Dit heeft twee redenen. Aan de ene kant zijn de fundamenten van de dollar verzwakt. Aan de andere kant zijn de vooruitzichten voor andere valuta’s, zoals de euro, iets verbeterd.

Aan de opmars van de Zwitserse frank komt waarschijnlijk een einde

We denken ook dat aan de opmars van de Zwitserse frank een einde zal komen. De eerste dagen van 2020 is de frank vooral sterker geworden ten opzichte van de euro. EUR/CHF was gedaald tot onder 1,08, het laagste punt sinds juni 2017. De Zwitserse centrale bank vindt dat de frank te duur is. De bank probeert de frank minder aantrekkelijk te maken met een negatieve rente en met valutainterventies. De meest recente valutareserves laten een daling zien voor december. De stijging van de frank is volledig verantwoordelijk voor deze daling. Het lijkt erop dat de centrale bank geen valutainterventies heeft uitgevoerd. Maar als dit waar was, dan was de daling van de valutareserves nog groter geweest. Met andere woorden: de centrale bank is doorgegaan met het verkopen van de frank ten opzichte van andere valuta’s. Maar deze verkopen konden de stijging van de frank niet voorkomen. Toch denken wij dat beleggers de frank weer zullen verkopen en dat de EUR/CHF weer iets kan stijgen (zwakkere frank). De reden is dat de spanningen tussen de VS en Iran iets lijken af te nemen, de centrale bank door zal gaan met het verkopen van de frank en er minder brexitonzekerheid is.

Na de Brexit concentreren beleggers zich op bereiken handelsovereenkoms

Sinds het begin van 2020 is het Britse pond licht gedaald ten opzichte van de dollar en de euro. Speculatieve beleggers hebben hun net-short posities in het pond volledig afgebouwd. Ze zijn nu zelfs iets net-long het pond. Het is zeer waarschijnlijk dat het VK op 1 februari de EU zal verlaten. Beleggers willen nu vooral weten of het VK een handelsovereenkomst met de EU kan sluiten voor het einde van 2020. Is er nog geen handelsovereenkomst bereikt aan het einde van 2020, dan zal het pond tijdelijk kunnen dalen. Ons basisscenario is dat het VK aan de EU zal vragen de transitieovereenkomst te verlengen, mocht er niet op tijd een handelsovereenkomst komen.

De Poolse złoty is bezig aan een opmars

Sinds eind november is de Poolse złoty ten opzichte van de euro met 1,7% gestegen. Dit lijkt weinig. Maar in 2019 bewoog de EUR/PLN zich voornamelijk in de bandbreedte van 4,24 tot 4,40. Zo bezien is de beweging toch relatief groot. Aan het begin van dit jaar is zelfs het dieptepunt in EUR/PLN van 2019 doorbroken. De stijging van de złoty komt vooral door het feit dat de macro-economische cijfers sterker waren dan verwacht. Bijvoorbeeld de detailhandelsverkopen, de groei van het BBP en industriële productie. Daarnaast werd op 7 januari de consumentenprijsinflatie gepubliceerd. Deze was veel hoger dan verwacht. Beleggers houden er nu rekening mee dat de centrale bank mogelijk de rente verhoogt. Op 8 januari besliste de centrale bank om de rente niet te verhogen. Maar mochten de macro-economische cijfers zo goed blijven, dan zal de druk op de centrale bank toenemen. De złoty zou dan verder kunnen stijgen. Wij gaan hier vooralsnog nog niet van uit. We verwachten dat er een einde komt aan de opmars van de złoty tussen 4,2 en het huidige niveau.