FX Weekly – Beleggers vinden veilige haven in de dollar

door: Georgette Boele

In deze publicatie: Dollar higher on safe-haven demand. Fed was somewhat more dovish, but the US dollar barely weakened. Bank of England leaves policy unchanged and sterling rises.

200130-FX-Weekly.pdf (38 KB)
Download

Sinds het begin van 2020 is de Amerikaanse dollar gestegen ten opzichte van de belangrijkste munten. De dollar is nu 1,3% hoger dan aan het einde van 2019. Begin januari steeg de dollar vanwege de spanningen tussen de VS en Iran. Daarna is de dollar verder gestegen doordat beleggers steeds bezorgder zijn over de mogelijke effecten van het coronavirus. De dollar is dus een veilige haven voor beleggers. De rente op Amerikaanse staatsobligaties is deze maand gedaald van 1,91% naar 1,56%. Dat laat ziet dat beleggers ook graag staatsobligaties kopen.

De Fed was iets verruimingsgezinder, maar de dollar verzwakte amper

Deze week kwam de Fed bijeen om te beslissen over het monetair beleid. Ze liet het beleid onveranderd. In de begeleidende verklaring gaf ze aan dat ze het beleid in de komende maanden misschien verder zal verruimen. Financiële markten prijzen nu in dat de Fed de rente mogelijk nog tweemaal verlaagt voor het einde van 2020. We verwachten een verlaging van 25 basispunten in de eerste helft van 2020. Toch daalde de dollar niet omdat beleggers de dollar als veilige haven zien. De koers van de euro ten opzichte van de dollar is nu gedaald naar 1,10. We denken dat de euro niet snel verder zal dalen omdat de euro al relatief goedkoop is.  Bovendien verwachten we zwakkere Amerikaanse macro-economische cijfers. We denken ook dat er in de toekomst minder vraag zal zijn naar de dollar als veilige haven als het beleggerssentiment verbetert. Beleggers kijken nu voornamelijk uit naar Amerikaanse BBP-groei vanmiddag, en naar de inkoopmanagersindices en het banenrapport volgende week.

Bank of England wijzigt beleid niet en het pond stijgt

Beleggers keken al een tijdje uit naar de vergadering van de Bank of England vandaag. Een renteverlaging van 25 basispunten was voor de helft inbegrepen in de koers van het Britse pond. De Bank of England liet haar beleid ongewijzigd en dit steunde het pond. De koers van het pond ten opzichte van de dollar steeg weer boven de 1,3050 en de koers van de euro ten opzichte van het pond daalde tot 0,8425. Een lagere EUR/GBP-koers is ook een reflectie van een zwakkere euro. We verwachten dat de euro weer iets zal aansterken en dat dus meer waard zal worden ten opzichte van het pond. Dit zal een opwaarts effect heeft op EUR/GBP.