FX Weekly – Beleggers houden rekening met een renteverlaging in het VK

door: Georgette Boele

In deze publicatie: Beleggers houden rekening met een renteverlaging in het VK in januari. Minder valutainterventies in de Zwitserse frank? Nieuwe prognoses van de Chinese yuan. Volgende week geen veranderingen in het monetair beleid van de ECB en de Norges Bank.

200116-FX-Weekly.pdf (40 KB)
Download

Sinds het begin van deze week denken beleggers dat de Bank of England de rente gaat verlagen. Vertegenwoordigers van de bank hebben namelijk gezegd dat ze de beleidsrente verlagen als de macro-economische cijfers verder verslechteren. De centrale bank komt bijeen op 30 januari. Een mogelijke verlaging van de beleidsrente op 30 januari is nu grotendeels ingeprijsd. Een aantal beleggers loopt vooruit op een mogelijke tweede renteverlaging voor het einde van dit jaar. De kans hierop is op dit moment zelfs 50%.

Wij houden meer een slag om de arm. De laatste macro-economische cijfers zijn zwakker dan verwacht. Maar ze zijn van voor de verkiezingen. Volgende week wordt de inkoopmanagersindex (eerste indicatie) voor januari gepubliceerd. Laat de uitkomst geen verbetering zien, dan verlaagt de Bank of England de rente waarschijnlijk met 25 basispunten. Dit zit al grotendeels in de koers van het Britse pond verdisconteerd. Het pond zal daardoor amper verzwakken. Dat geldt niet als de Bank of England op 30 januari aangeeft dat er nog een renteverlaging aan komt. Dan zal het pond wel verzwakken. Mocht de inkoopmanagersindex een herstel laten zien, dan is een renteverlaging niet waarschijnlijk en zal het pond stijgen.

Minder valutainterventies in de Zwitserse frank?

We handhaven onze prognoses voor een zwakkere frank dit jaar. De Zwitserse frank hield deze week goed stand. Zelfs nu er weinig onzekerheid is over de Brexit en de VS en China een akkoord hebben getekend. De Zwitserse frank steeg na het nieuws dat de VS Zwitserland op de lijst van landen had gezet die de VS in de gaten houden voor het mogelijk manipuleren van de koers van hun eigen munt. Beleggers redeneerden dat als de VS daadwerkelijk manipulatie constateren, de Zwitserse autoriteiten minder in valutamarkten gaan interveniëren. Wij denken dat dit niet zo’n vaart zal lopen. De Zwitserse centrale bank zal doorgaan de opmars van de Zwitserse frank te stoppen. De centrale bank van Zwitserland is nu aan zet.

Nieuwe prognoses van de Chinese yuan

De VS en China konden deze week een eerste akkoord bereiken over de handel. Dat zorgde voor optimisme onder beleggers. De VS en China hebben het Fase 1-akkoord nu formeel ondertekend. Daarom hebben we onze voorspellingen voor de USDCNY-koers aangepast. Voor eind 2020 gaat onze voorspelling van 7,20 naar 7,00. Voor eind 2021 van 7,3 naar 7,1. Op de langere termijn verwachten we nog wel enige daling van de yuan ten opzichte van de dollar. Maar het akkoord – in het bijzonder de Chinese toezegging om af te zien van competitive devaluation (dit is de waarde van de munt verlagen om zo exporten goedkoper te maken) – geeft de yuan duidelijk steun. We verwachten dat de USDCNY-koers relatief stabiel blijft in de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november.

ECB en Norges Bank

Vandaag werden de notulen van de ECB vergadering gepubliceerd. Dit was de eerste vergadering van Christine Lagarde, die het stokje heeft overgenomen Mario Draghi. De notulen waren zoals verwacht. Dus ze zorgden voor weinig reactie op de valutamarkten. Volgende week komt de ECB bijeen. We verwachten, net als de meeste beleggers, geen verandering in het monetair beleid. De Norges Bank komt ook bijeen om over het monetair beleid te vergaderen. We verwachten ook geen verandering in beleid van de Norges Bank.