FX Weekly – Beleggers houden nu minder rekening met een renteverlaging in het VK

door: Georgette Boele

In deze publicatie: Beleggers houden nu minder rekening met een renteverlaging in het VK in januari. Beleggers testen de bereidheid van de Zwitserse centrale bank om in te grijpen. De ECB laat beleid ongewijzigd. Geen wijziging in beleid van de Fed volgende week.

200123-FX-Weekly-final.pdf (38 KB)
Download

Beleggers zijn er nu minder van overtuigd dat de Bank of England op 30 januari de rente gaat verlagen. Het banenrapport voor november/december was beter dan verwacht. Daarnaast liet een indicator van producentenvertrouwen zien dat optimisme is toegenomen. Vertegenwoordigers van de Bank of England houden voornamelijk consumenten- en producentenvertrouwen in de gaten. Morgen wordt de inkoopmanagersindex (eerste indicatie) voor januari gepubliceerd. Laat de uitkomst geen verbetering zien, dan verlaagt de Bank of England de rente waarschijnlijk met 25 basispunten. Het pond zal hierdoor verzwakken. Mocht de inkoopmanagersindex een herstel laten zien, dan is een renteverlaging niet waarschijnlijk en zal het pond stijgen. Ondertussen is de brexitovereenkomst door het Britse parlement goedgekeurd, waardoor brexit zal plaatsvinden op 1 februari.

Beleggers testen de bereidheid van de Zwitserse centrale bank om in te grijpen

Eerder in de week verzwakte de Zwitserse frank van het ene op het andere moment zonder dat daar een aanleiding voor was. Beleggers waren ervan overtuigd dat de centrale bank de opmars van de frank niet zou tegenhouden. Nu zijn beleggers daar onzekerder over. Beleggers zullen waarschijnlijk de centrale bank blijven testen om erachter te komen tot welk niveau de frank maximaal kan stijgen. Wij denken dat de Zwitserse centrale bank zal doorgaan met ingrijpen in valutamarkten om de opmars van de frank te stoppen. We verwachten dat de opmars van de frank zal stoppen tussen de huidige koers en het niveau van 1,0625 in EUR/CHF.

De ECB laat beleid ongewijzigd

De ECB kwam vandaag bijeen om over het monetair beleid te beslissen. Zoals verwacht werd het monetair beleid niet gewijzigd. De euro reageerde nauwelijks.  Wij verwachten nog steeds dat de ECB  in het eerste kwartaal de rente met 10 basispunten zal verlagen en meer activa zal aankopen. De ECB heeft wel een start gemaakt met de evaluatie van de monetairbeleidsstrategie.

Geen wijziging in beleid van de Fed volgende week

Volgende week is de Amerikaanse centrale bank aan zet. We verwachten geen wijziging in het monetair beleid. Onze VS econoom voorziet een verdere afzwakking van de economie in de VS, meer dan dat de centrale bank zelf verwacht. Dit is de reden waarom wij nogmaals een renteverlaging verwachten. De beleidsrente zal dan naar de target range van 1,25-1,50% gaan in de eerste helft van 2020. Voor de vergadering zal de dollar waarschijnlijk amper bewegen. Mocht de Amerikaanse centrale in haar verklaring aangeven dat er nog een renteverlaging in het verschiet zit, dan zal de dollar dalen. Mochten in de komende weken en maanden de macro-economische cijfers in Amerika wat zwakker zijn, dan zal dat ook zorgen voor wat neerwaartse druk op de dollar.