Weg van suiker

door: Casper Burgering

Suiker is onmisbaar. Zo rijden veel benzineauto’s rijden op brandstofmengsel van benzine en bio-ethanol. Dit wordt veel gemaakt uit suiker, maar ook bijvoorbeeld van maïs. Verder is suiker niet alleen lekker, het heeft ook een belangrijke functie als energiebron. Toch is tegenwoordig minder suiker eten de wereldwijde trend, want overmatige suikerconsumptie is slecht voor je gezondheid. Daardoor is de jaarlijkse groei van de menselijke consumptie van suiker in veel landen ronduit mager. Ik eet soms nog iets teveel van het spul dan goed voor me is, maar ik ben daarin zeker niet alleen.

Zoetekauwers

Nederlanders eten ongeveer 27 suikerklontjes per dag. Dit komt neer op zo’n 110 gram suiker. Dit is een beste berg suiker per dag, zeker als we naar de advieshoeveelheid van het diabetesfonds kijken. Zij hanteren als richtlijn dat een vrouw per dag 50 gram aan vrije suikers mag eten. Dit is ongeveer 12 suikerklontjes. Een man mag dagelijks 60 gram vrije suikers, wat neerkomt op circa 15 suikerklontjes.

De gemiddelde suikerconsumptie hier in Nederland wijkt echter niet veel af van Europees gemiddelde. De Europeaan eet namelijk 28 klontjes per dag. De jaarlijkse suikerinname per persoon is in sinds 2010 met zo’n 4% toegenomen in Europa. Dit is zo’n 0,5% per jaar.

De wereldwijde suikerconsumptie zal naar verwachting met 1,3% stijgen in het seizoen 2019-2020. Daarmee ligt de groei net iets boven het vijfjarig gemiddelde. Maar per land en regio zijn er grote verschillen. Zo is er een trend in de richting van langzamere of negatieve groei van de vraag in westerse economieën. Meer groeipotentieel is te vinden in opkomende economieën. Daar ligt de groei van de vraag nog relatief hoog.

Gezondheidsdebat en suiker

De norm is dus om minder suiker te eten. Maar om onze suikerinname daadwerkelijk te verminderen blijkt een ware beproeving. Want het is vrijwel onmogelijk om geheel suikerloos door het leven te gaan. Het zit namelijk van nature in veel gezonde producten, zoals fruit, zuivel en in sommige groenten. Het is dan de uitdaging om te minderen in die producten waaraan suikers zijn toegevoegd door de voedingsindustrie.

Juist vanwege de gezondheidsrisico’s van suiker zoeken voedselproducenten veel meer naar alternatieve zoetstoffen. Ook bij overheden begint dit kwartje te vallen en de voorlichting hierover neemt toe. Voor sommige overheden is het zelfs een reden om belasting te heffen op suikerhoudende dranken.

Allemaal goede initiatieven, maar ik denk dat per saldo suiker voorlopig nog een veel gevraagd grondstof blijft. De trend tot minder consumptie is zeker ingezet en lijkt structureel, maar het tempo waarin dit allemaal plaatsvindt blijft bijzonder laag.

Deze column stond op 9 december in de Telegraaf onder de titel ‘we moeten gezonder, maar suiker gaat niet weg’