Koperschroot te koop!

door: Casper Burgering

Hij liep op zijn laatste benen. Je kon je hand er niet meer voor in het vuur steken. Ons oude vertrouwde gasfornuis was rijp voor de sloop. Roestvaststaal, aluminium, gietijzer, het kan allemaal worden gerecycled. Na het afscheid arriveerde dan eindelijk een inductiefornuis bij ons thuis. In het begin even wennen, maar het is uiteindelijk een goede keuze.

Elektrisch vermogen

De installatie van het inductiefornuis had echter nogal wat voeten in aarde. Het elektrisch vermogen van het apparaat lag natuurlijk veel hoger. Met gewone enkele wandcontactdozen red je het dan niet. Dit moest worden aangepast. Onze oude meterkast voldeed bovendien niet meer aan de standaard en moest worden vervangen. En omdat met het inductiefornuis onze energiebehoefte een stuk hoger komt te liggen, moesten we die nieuwe meterkast ook meteen laten verzwaren. Tot slot leverde een bezoek aan de kruipruimte op dat nieuwe elektriciteitskabels moesten worden gelegd van en naar de meterkast.

Het bezoek aan de kruipruimte leverde echter ook een ander inzicht op. De oude koperen gasleidingen waren nu natuurlijk overbodig. Ik rekende mij al rijk. Maar de opbrengst van al dit koperschroot valt bij de huidige lage koperprijs nogal tegen. Zo’n 12,5 kilo koperleiding (zonder fittingen) levert nu misschien zo’n 50-55 euro op. Dit kan beter.

De prijs van koper en koperschroot

De prijs van koperschroot loopt parallel met die van zuiver koper. De niveaus zijn alleen afwijkend. De zuivere koperprijs schommelt rond de EUR 5.400 per ton met de nodige pieken en dalen. Speculatie heeft veel invloed op de prijstrend. Alle ogen van investeerders zijn gericht op de voortgang van de handelsoorlog tussen de VS en China. Die race is nog niet gelopen en veroorzaakt veel grilligheid in de prijs.

De handelsoorlog blijft het beleggerssentiment op korte termijn bepalen. Bij een deal tussen de kemphanen gaan de fundamentele trends weer de overhand krijgen. En die duiden op een tekort aan koper. Bovendien neemt doorgaans aan het einde van het vierde kwartaal en in de eerste vier maanden van het nieuwe jaar de seizoensgebonden vraag naar koper toe. Dit biedt voor de koperprijs voldoende reden om vanaf zijn huidige niveau verder stijgen. En dit geldt dus ook voor de prijs van koperschroot.

Het langetermijnbeeld blijft wat mij betreft ook positief. De trend tot verdere elektrificatie van de samenleving en urbanisatie zorgt voor een goede basis. Zo gaat de groei in de verkopen van de elektrische auto voor extra vraag naar koper zorgen de komende jaren. En ook de investeringen in het elektriciteitsnetwerk wereldwijd houdt het groeitempo van de vraag naar koper op peil. Verder lijkt het erop dat in 2020 de mondiale economie weer gaat versnellen. Ik verkoop mijn koperschroot nog even niet. Voorlopig laat ik alle koperleidingen netjes in de kruipruimte hangen.

Deze column stond op 2 december in de Telegraaf met als titel ‘koperschroot nog even niet verkopen