FX Weekly – Overtuigende winst van de Conservatieve Partij zorgt voor hoger pond

door: Georgette Boele

In deze publicatie: Grote stijging van het Britse pond na de verkiezingsuitslag. Maar nu is er kans op winstnemingen. Fed, ECB en Zwitserse centrale bank verrassen niet. Liquiditeit op de valutamarkten zal geringer zijn in de komende weken. Dit is de laatste FX Weekly van 2019, de volgende komt uit 9/10 januari 2020.

191213-FX-Weekly.pdf (37 KB)
Download

Deze week waren er een diverse belangrijke gebeurtenissen. Ten eerste waren alle ogen gericht op de verkiezingen in het VK. Het Britse pond was al aanzienlijk gestegen en de speculatieve net-shortposities waren al flink teruggedraaid. Dit kwam doordat de opiniepeilingen erop wezen dat de Conservatieve Partij een meerderheid zou behalen. Er was een risico dat het pond zou dalen als dit ook inderdaad het geval was. Maar de Conservatieve Partij behaalde een overtuigende meerderheid, zelfs meer dan oorspronkelijk werd verwacht. Hierdoor is het pond verder gestegen. EUR/GBP daalde tot onder het niveau van 0,83 en GBP/USD was een korte tijd boven 1,35 (onze eindejaarsvoorspelling voor 2020). We denken dat alle speculatieve net-shortposities nu gesloten zijn. Ondanks het feit dat we denken dat het pond verder zou kunnen stijgen, zal dit niet in een rechte lijn zijn. In de komende weken zal de liquiditeit op de valutamarkten afnemen en dit kan tot onverwachte bewegingen leiden. Daarnaast zijn nu de verkiezingen achter de rug en denken we dat het pond weer iets van de laatste winst terug kan geven. Met andere woorden, de uitslag van de verkiezingen is voor ons geen reden om nu onze voorspellingen aan te passen.

Fed, ECB en Zwitserse centrale bank verrassen niet

Ten tweede besloot de Fed haar monetair beleid ongewijzigd te laten. Ondanks het feit dat de Fed aangaf dat ze waarschijnlijk volgend jaar de rente niet zal verlagen, daalde de Amerikaanse dollar. Onze VS-econoom verwacht een verzwakking van de economie in de komende maanden en daarom verwachten wij nog steeds een renteverlaging van 25 basispunten in het eerste kwartaal van 2020.

Ten derde lieten de ECB en de Zwitserse centrale bank ook het monetair beleid ongewijzigd. De euro en de frank bewogen nauwelijks. Dit was de eerste vergadering van Christine Lagarde als ECB-voorzitter. Ze probeerde duidelijk te maken dat haar manier van communiceren anders is dan van haar voorganger en dat ze niet bestempeld wil worden als “dove” (duif) of “hawk” (havik). Ze ziet zichzelf meer als “owl” (uil), als iemand die openstaat voor verschillende zienswijzen. De communicatie over de economie en het huidige monetair beleid was in lijn met de verwachting. De communicatie van de Zwitserse centrale bank was ook in lijn met de verwachtingen. De frank is nog steeds relatief duur. De valutainterventies en negatieve rente hebben als doel de frank minder aantrekkelijk te maken. Met deze strategie zal de centrale bank nog doorgaan.