Headlines | Algoritmen redden levens in de zorg

door: Laura Koning-Kranenburg

Foto: Shutterstock

 

 

Onderzoekers over de hele wereld krijgen toegang tot medische gegevens van patiënten die na 2003 op de intensive care van het VUmc of het AMC hebben gelegen. Met deze gegevens kunnen algoritmes worden ontwikkeld om behandelingen op de intensive care (ic) te verbeteren en meer levens te redden. Het percentage ic-patiënten dat nu overlijdt ligt op 30 procent.

Insight:
Algemeen wordt aangenomen dat het vrijgeven van dergelijke data voor medisch onderzoek helpt bij het verbeteren van de kwaliteit van de zorg. Met algoritmes kunnen, eventueel in combinatie met kunstmatige intelligentie, betere behandelmethodes ontwikkeld worden die medische handelingen versnellen en effectiever maken. Wel is het waarborgen van de privacy een probleem bij het op zo’n grote schaal delen van data bij dergelijke projecten.

De mogelijkheden om algoritmen en kunstmatige intelligentie in de zorg toe te passen, beperken zich niet tot de intensive care. Tijdens een door ABN AMRO georganiseerde hackaton lieten datawetenschappers zien hoe met kunstmatige intelligentie kan worden vastgesteld of een leukemiebehandeling voor kinderen zou aanslaan. Ook zijn dergelijke technologische toepassingen effectief bij het gerichter kunnen toedienen van kostbare geneesmiddelen.

De voordelen van het gebruik van data en technologie in de zorg zijn dus groot. Hoe meer knappe koppen zich wereldwijd vastbijten in een juist gebruik van algoritmen en kunstmatige intelligentie in de zorg, hoe beter de medische toepassingen worden. Tot op heden waren alleen gegevens van Amerikaanse ic-patiënten beschikbaar voor onderzoekers. Wanneer tevens datasets van andere Nederlandse ziekenhuizen gedeeld worden, kunnen de onderzoeksresultaten nog beter worden en kan de kwaliteit van de Nederlandse zorg nog verder omhoog.

In Headlines & Insights geeft ABN AMRO duiding bij het nieuws.

Meer informatie: