Gevarieerde trend in grondstofprijzen blijft op korte termijn

door: Casper Burgering , Georgette Boele , Hans van Cleef

In de afgelopen maand steeg de CRB-index met bijna 2%, wat voornamelijk te danken was aan de toename van de grondstofprijzen van olie en gas. Een toename van geopolitieke spanningen kunnen de prijzen van olie en gas mogelijk verder opdrijven. De prijzen voor industriële metalen bleven zwak, terwijl de prijzen van edel metalen terrein verloren.

De agrarische grondstofprijzen lieten een gemengd beeld zien. Graanmarkten reageerden snel op nieuws vanaf het handelsoorlog front, terwijl de softs (koffie, suiker, cacao) erin slaagde milde prijswinsten te laten zien door aanbodtekorten en een zwakkere Braziliaanse real.

Monthly-Commodity-Insights-November-2019.pdf (859 KB)
Download

Noot: deze publicatie is alleen in het Engels beschikbaar

Grondstofprijzen en risicobereidheid

De risicobereidheid in grondstoffen keerde deze maand terug in de hoop op een ‘fase één’ handelsdeal. Dit ondersteunde het beleggerssentiment slechts kort, vooral omdat China en de VS aankondigden dat er nog steeds een overeenkomst ‘in de maak’ is. Onzekerheid blijft daardoor de overhand houden. Het gebrek aan vooruitgang in de handelsoorlog blijft dus zijn stempel drukken op de wereldeconomie. Dit heeft een negatieve invloed op de vraag naar grondstoffen en grondstofprijzen in het algemeen.

De focus van grondstoffenmarkten in de komende tijd ligt op de voortgang van de handelsoorlog en het monetaire beleid van centrale banken.

Energie: gebrek aan richting in olieprijzen

Het IEA verlaagde zijn groeivoorspellingen op basis van lagere economische groei. Dit moet het opwaartse potentieel van de olieprijzen beperken. Een hogere olieproductie in de VS zal ook bijdragen aan een goed bevoorrade markt. Ondertussen kan een toename in geopolitieke spanningen de prijzen mogelijk verder opdrijven.

Edelmetalen: Positief over goud

Voor 2020 zijn we optimistischer over de goudprijs op het moment dat een aanzienlijk aantal longposities is gesloten. Onze goudprijsverwachting eind 2020 blijft USD 1600 per ounce.

Basismetalen: Groene scheuten van meer risicobereidheid

De activiteit bij eindgebruikers van metaal stagneert en dat heeft een negatief effect op de uiteindelijke vraag naar metalen. Vanwege de onzekerheid stellen eindgebruikers hun aankopen uit en teren zij in op hun voorraden. We denken dat de handelsoorlog en de macro-economische zorgen de prijzen blijven beïnvloeden. Het marktsentiment blijft overwegend laag.

Ferrometalen: Lagere grondstofkosten verbeteren de marges marginaal

Wij zijn nog steeds van mening dat de marktomstandigheden in de staalsector op korte termijn niet wezenlijk zullen veranderen. Dit betekent dat de prijzen voor HRC-staal voorlopig zwak blijven. Herbevoorrading en een seizoensgebonden stijging van de vraag in het eerste kwartaal van 2020 kan nog voor een opleving van de prijzen zorgen, maar we denken dat de prijzen in 2020 uiteindelijk weer afzwakken.

Agrarische grondstofprijzen: Aanbod bepaalt prijsrichting in de meeste agrarische markten

In 2019/2020 blijft de mondiale voorraad van tarwe hoog. Dit betekent dat de prijzen relatief zwak zullen blijven.

Voor 2019/2020 zal de productie van maïs sneller afnemen dan de vraag naar mais. Als gevolg hiervan dalen de voorraden, wat de prijzen zal ondersteunen.

De wereldwijde productie van sojabonen zal naar verwachting afnemen, terwijl de vraag stijgt. Daardoor nemen de prijzen het komende seizoen toe.

Het risico van een toename van de export van Indiase suiker hangt nog steeds boven de markt. De geaccumuleerde voorraden in India in de afgelopen maanden houden de prijzen gedempt.

De markt voor cacao zal gedurende 2019/2020 een overschot laten zien, maar in verhouding tot de vraag is dit zeer laag. De vraag in Azië blijft toenemen. Daardoor kunnen de prijzen toenemen.

Het aanbod van koffie blijft ruim voldoende, waardoor de prijzen relatief zwak blijven.