FX Weekly – Peilingen steunen het pond

door: Georgette Boele

In deze publicatie: Markten blijven hopen op een handelsovereenkomst tussen China en de VS. Verkiezingspeilingen in het VK steunen het Britse pond. 0.85 in EUR/GBP is moeilijk te doorbreken.

191128-FX-Weekly.pdf (183 KB)
Download

Markten blijven hopen op een handelsovereenkomst tussen China en de VS

Deze week bleven beleggers hopen op een handelsovereenkomst tussen de VS en China. Dit ondanks het feit dat President Trump het wetsvoorstel ondertekende, dat Amerikaanse sancties mogelijk maakt tegen mensenrechtenschendingen in Hong Kong. China en Hong Kong lieten weten dit sterk af te keuren en China dreigde met tegenmaatregelen. Beleggers lijken van mening te zijn dat er vroeg of laat wel een handelsovereenkomst zal komen. Als gevolg hiervan bleef het beleggerssentiment op de valutamarkten licht positief. Daarnaast is het een korte week. De VS is vandaag dicht i.v.m. Thanksgiving en morgen is het Black Friday. Dus de liquiditeit op de valutamarkten zal zeker in de middag en avond vandaag en morgen minder zijn.

Peilingen steunen het Britse pond

Het Britse pond liet opnieuw een positief beeld zien. Het pond steeg ten opzichte van de Amerikaanse dollar en de euro. De laatste opiniepeilingen laten zien dat de Conservatieve Partij bij de verkiezingen op 12 december een grote meerderheid zal behalen. Dit steunde het pond. Wij zien een dergelijke uitkomst ook als positief voor het pond. Als de verkiezingen voorbij zijn en de Conservatieve Partij heeft een meerderheid behaald dan is er ook meer duidelijkheid over hoe de Britten de EU verlaten. Maar de uitkomst van de verkiezingen is moeilijk te voorspellen in het VK door het kiesstelsel. Dus het blijft onduidelijk wie uiteindelijke de verkiezingen zal winnen. In de komende dagen en weken geven de peilingen de richting aan het pond. EUR/GBP is gezakt tot het niveau van 0,85. Wij denken dan het voorlopig moeilijk zal zijn dit niveau te doorbreken. Ten eerste verwachten we geen verkoopgolf van de euro op dit niveau. Ten tweede is de verkiezingsonzekerheid nog lang niet over. Mocht EUR/GBP wel onder het niveau van 0,85 dalen, dan is 0,83 het volgende steunniveau.